Liste over de største byene i Tyskland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
1. Berlin
2. Hamburg
3. München
4. Köln
5. Frankfurt am Main
6. Stuttgart
7. Dortmund
8. Essen
9. Düsseldorf
10. Bremen
11. Hannover
12. Leipzig
13. Dresden
14. Nürnberg
15. Duisburg
16. Bochum
17. Wuppertal
18. Bielefeld
19. Bonn
20. Mannheim
21. Karlsruhe
22. Wiesbaden
23. Münster
24. Gelsenkirchen
25. Augsburg
26. Mönchengladbach
27. Aachen
28. Braunschweig
29. Chemnitz
30. Kiel
31. Krefeld
32. Halle / Saale
33. Magdeburg
34. Freiburg im Breisgau
35. Oberhausen
36. Lübeck
37. Erfurt
38. Rostock
39. Mainz
40. Kassel

Liste over de største byene i Tyskland gir et overblikk over befolkningsutviklingen i Tysklands største byer siden 1980.

Den etterfølgende tabellen lister opp alle tyske byer som ved slutten av 2007 hadde mer enn 50 000 innbyggere. Tabellen inkluderer de respektive befolkningstallene per 1980, 1990, 2000 og 2007 (per 31. desember for alle år), og angir hvilke delstater byene tilhører. Talloppgavene stammer fra de enkelte delstatenes statistiske sentralbyråer, og refererer til innbyggertallet innenfor de respektive byenes kommunegrenser.


Rang
(2007)
By
1980
1990
2000
2007
Delstat
1. Berlin 3 048 759 3 433 695 3 382 169 3 416 255 Berlin
2. Hamburg 1 645 095 1 652 363 1 715 392 1 770 629 Hamburg
3. München 1 298 941 1 229 026 1 210 223 1 311 573 Bayern
4. Köln 976 694 953 551 962 884 995 397 Nordrhein-Westfalen
5. Frankfurt am Main 629 375 644 865 646 550 659 021 Hessen
6. Stuttgart 580 648 579 988 583 874 597 176 Baden-Württemberg
7. Dortmund 608 297 599 055 588 994 586 909 Nordrhein-Westfalen
8. Essen 647 643 626 973 595 243 582 140 Nordrhein-Westfalen
9. Düsseldorf 590 479 575 794 569 364 581 122 Nordrhein-Westfalen
10. Bremen 555 118 551 219 539 403 547 769 Bremen
11. Hannover 534 623 513 010 515 001 518 069 Niedersachsen
12. Leipzig 562 480 511 079 493 208 510 512 Sachsen
13. Dresden 516 225 490 571 477 807 507 513 Sachsen
14. Nürnberg 484 405 493 692 488 400 503 110 Bayern
15. Duisburg 558 089 535 447 514 915 496 665 Nordrhein-Westfalen
16. Bochum 400 757 396 486 391 147 381 542 Nordrhein-Westfalen
17. Wuppertal 393 381 383 660 366 434 356 420 Nordrhein-Westfalen
18. Bielefeld 312 708 319 037 321 758 324 912 Nordrhein-Westfalen
19. Bonn 288 148 292 234 302 247 316 416 Nordrhein-Westfalen
20. Mannheim 304 303 310 411 306 729 309 795 Baden-Württemberg
21. Karlsruhe 271 892 275 061 278 558 288 917 Baden-Württemberg
22. Wiesbaden 274 464 260 301 270 109 275 849 Hessen
23. Münster (Westfalen) 269 696 259 438 265 609 272 951 Nordrhein-Westfalen
24. Gelsenkirchen 304 386 293 714 278 695 264 765 Nordrhein-Westfalen
25. Augsburg 248 346 256 877 254 982 262 992 Bayern
26. Mönchengladbach 258 424 259 436 263 014 260 018 Nordrhein-Westfalen
27. Aachen 243 947 241 861 244 386 259 030 Nordrhein-Westfalen
28. Braunschweig 261 141 258 833 245 816 245 810 Niedersachsen
29. Chemnitz 317 644 294 244 259 246 244 951 Sachsen
30. Kiel 250 062 245 567 232 612 236 902 Schleswig-Holstein
31. Krefeld 223 969 244 020 239 916 236 516 Nordrhein-Westfalen
32. Halle (Saale)1 232 294 310 234 247 736 234 295 Sachsen-Anhalt
33. Magdeburg 289 032 278 807 231 450 230 140 Sachsen-Anhalt
34. Freiburg im Breisgau 175 106 191 029 205 102 219 430 Baden-Württemberg
35. Oberhausen 228 947 223 840 222 151 217 108 Nordrhein-Westfalen
36. Lübeck 220 588 214 758 213 399 211 541 Schleswig-Holstein
37. Erfurt 211 575 208 989 200 564 202 929 Thüringen
38. Rostock 232 506 248 088 200 506 200 413 Mecklenburg-Vorpommern
39. Mainz 187 392 179 486 182 870 198 118 Rheinland-Pfalz
40. Kassel 195 912 194 268 194 766 193 803 Hessen
41. Hagen 218 927 214 449 203 151 193 748 Nordrhein-Westfalen
42. Hamm 171 869 179 639 182 427 183 065 Nordrhein-Westfalen
43. Saarbrücken 193 554 191 694 183 257 176 452 Saarland
44. Mülheim an der Ruhr 181 279 177 681 172 862 168 925 Nordrhein-Westfalen
45. Herne 182 542 178 132 174 529 168 454 Nordrhein-Westfalen
46. Ludwigshafen am Rhein 159 399 162 233 163 383 163 777 Rheinland-Pfalz
47. Osnabrück 157 367 163 168 164 101 162 870 Niedersachsen
48. Solingen 166 085 165 401 164 973 162 575 Nordrhein-Westfalen
49. Leverkusen 160 825 160 919 161 047 161 345 Nordrhein-Westfalen
50. Oldenburg 136 764 143 131 154 832 159 563 Niedersachsen
51. Neuss 149 334 147 019 150 013 151 449 Nordrhein-Westfalen
52. Potsdam 130 900 139 794 129 324 150 833 Brandenburg
53. Heidelberg 133 227 136 796 140 259 145 311 Baden-Württemberg
54. Paderborn 110 155 120 680 139 084 144 181 Nordrhein-Westfalen
55. Darmstadt 138 201 138 920 138 242 142 191 Hessen
56. Würzburg 128 652 127 777 127 966 135 212 Bayern
57. Regensburg 132 604 121 691 125 676 132 495 Bayern
58. Ingolstadt 90 490 105 489 115 722 123 055 Bayern
59. Heilbronn 111 938 115 843 119 305 121 627 Baden-Württemberg
60. Göttingen 129 656 121 831 124 132 121 513 Niedersachsen
61. Ulm 100 671 110 529 117 233 121 434 Baden-Württemberg
62. Recklinghausen 119 418 125 060 124 785 120 536 Nordrhein-Westfalen
63. Wolfsburg 125 935 128 510 121 805 120 009 Niedersachsen
64. Pforzheim 106 500 112 944 117 156 119 423 Baden-Württemberg
65. Bottrop 114 571 118 936 120 611 118 597 Nordrhein-Westfalen
66. Offenbach am Main 110 993 114 992 117 535 118 245 Hessen
67. Bremerhaven 138 728 130 446 120 822 115 313 Bremen
68. Fürth 99 088 103 362 110 477 114 130 Bayern
69. Remscheid 129 082 123 155 119 287 113 935 Nordrhein-Westfalen
70. Reutlingen 95 456 103 687 110 650 112 458 Baden-Württemberg
71. Moers 99 923 104 595 107 062 107 111 Nordrhein-Westfalen
72. Koblenz 113 676 108 733 107 950 106 087 Rheinland-Pfalz
73. Bergisch Gladbach 101 472 104 037 105 693 105 840 Nordrhein-Westfalen
74. Salzgitter 113 600 114 355 112 302 105 320 Niedersachsen
75. Siegen 112 320 109 174 108 476 105 049 Nordrhein-Westfalen
76. Erlangen 101 845 102 440 100 778 104 650 Bayern
77. Trier 95 536 97 835 99 410 103 888 Rheinland-Pfalz
78. Hildesheim 102 619 105 291 103 909 103 593 Niedersachsen
79. Cottbus 113 479 125 891 108 491 102 811 Brandenburg
80. Jena 103 718 102 518 99 893 102 752 Thüringen
81. Gera 125 383 129 037 112 835 101 618 Thüringen
82. Witten 105 876 105 403 103 196 99 598 Nordrhein-Westfalen
83. Kaiserslautern 98 745 99 351 99 825 97 770 Rheinland-Pfalz
84. Gütersloh 78 221 86 807 95 158 96 383 Nordrhein-Westfalen
85. Iserlohn 93 823 96 314 98 790 96 112 Nordrhein-Westfalen
86. Schwerin 121 175 127 447 101 267 95 855 Mecklenburg-Vorpommern
87. Zwickau 122 129 114 632 103 008 95 841 Sachsen
88. Düren 85 913 86 508 91 801 92 945 Nordrhein-Westfalen
89. Ratingen 89 466 91 007 91 437 92 255 Nordrhein-Westfalen
90. Esslingen am Neckar 90 835 91 685 89 667 91 557 Baden-Württemberg
91. Dessau-Roßlau2 102 529 96 754 83 153 89 934 Sachsen-Anhalt
92. Marl 89 082 91 467 93 256 89 735 Nordrhein-Westfalen
93. Lünen 85 872 87 845 92 017 88 832 Nordrhein-Westfalen
94. Hanau 86 402 86 913 88 294 88 287 Hessen
95. Flensburg 87 862 86 977 84 281 87 792 Schleswig-Holstein
96. Ludwigsburg 81 589 82 343 87 146 87 349 Baden-Württemberg
97. Velbert 93 056 89 253 89 782 86 121 Nordrhein-Westfalen
98. Tübingen 73 132 80 372 81 128 83 813 Baden-Württemberg
99. Minden 77 713 78 145 83 079 83 028 Nordrhein-Westfalen
100. Worms 73 603 76 503 80 361 82 290 Rheinland-Pfalz
101. Wilhelmshaven 99 230 90 561 85 287 82 192 Niedersachsen
102. Konstanz 68 305 75 089 78 087 81 511 Baden-Württemberg
103. Villingen-Schwenningen 78 904 78 218 80 891 81 417 Baden-Württemberg
104. Marburg 76 419 74 146 77 390 79 240 Hessen
105. Dorsten 70 287 78 035 81 063 78 547 Nordrhein-Westfalen
106. Neumünster 80 145 80 743 79 831 77 595 Schleswig-Holstein
107. Lüdenscheid 74 578 79 401 80 613 77 361 Nordrhein-Westfalen
108. Castrop-Rauxel 78 877 79 037 78 608 76 876 Nordrhein-Westfalen
109. Rheine 71 432 70 452 75 886 76 546 Nordrhein-Westfalen
110. Gladbeck 79 747 80 267 77 789 75 997 Nordrhein-Westfalen
111. Viersen 81 114 77 453 77 130 75 774 Nordrhein-Westfalen
112. Arnsberg 78 056 75 864 77 473 75 624 Nordrhein-Westfalen
113. Delmenhorst 72 370 75 154 76 644 75 135 Niedersachsen
114. Troisdorf 58 618 64 430 72 678 74 940 Nordrhein-Westfalen
115. Gießen 76 374 74 497 73 138 74 593 Hessen
116. Detmold 67 612 70 074 73 695 73 583 Nordrhein-Westfalen
117. Bocholt 65 352 68 936 72 138 73 560 Nordrhein-Westfalen
118. Bayreuth 70 633 72 345 74 153 73 097 Bayern
119. Brandenburg an der Havel 94 953 89 889 77 516 72 954 Brandenburg
120. Lüneburg 62 225 61 870 67 398 72 299 Niedersachsen
121. Norderstedt 65 301 68 450 71 523 71 903 Schleswig-Holstein
122. Celle 72 820 72 260 72 127 70 930 Niedersachsen
123. Dinslaken 59 473 65 313 70 714 70 053 Nordrhein-Westfalen
124. Bamberg 71 928 70 521 69 036 69 884 Bayern
125. Aschaffenburg 59 257 64 098 67 592 68 646 Bayern
126. Unna 56 416 61 552 71 375 67 662 Nordrhein-Westfalen
127. Plauen 78 828 71 774 71 543 67 613 Sachsen
128. Lippstadt 61 927 62 345 66 933 66 971 Nordrhein-Westfalen
129. Neubrandenburg 79 006 89 284 73 318 66 735 Mecklenburg-Vorpommern
130. Aalen 63 030 64 781 66 066 66 580 Baden-Württemberg
131. Neuwied 60 485 62 075 67 057 65 319 Rheinland-Pfalz
132. Herford 62 881 63 893 65 083 65 019 Nordrhein-Westfalen
133. Weimar 63 709 60 326 62 425 64 720 Thüringen
134. Kerpen 54 725 57 337 63 135 64 698 Nordrhein-Westfalen
135. Grevenbroich 60 317 60 835 64 688 64 304 Nordrhein-Westfalen
136. Fulda 57 035 56 289 62 510 64 097 Hessen
137. Herten 69 247 69 245 66 930 63 713 Nordrhein-Westfalen
138. Dormagen 56 645 58 260 62 957 63 530 Nordrhein-Westfalen
139. Bergheim 54 064 58 146 63 526 62 722 Nordrhein-Westfalen
140. Landshut 55 796 59 066 58 746 62 629 Bayern
141. Garbsen 57 522 60 776 63 269 62 554 Niedersachsen
142. Frankfurt (Oder) 80 414 86 131 72 131 61 969 Brandenburg
143. Kempten 57 376 61 906 61 389 61 703 Bayern
144. Wesel 56 776 59 631 62 063 61 337 Nordrhein-Westfalen
145. Schwäbisch Gmünd 56 901 60 081 62 188 60 892 Baden-Württemberg
146. Sindelfingen 54 808 58 805 60 766 60 829 Baden-Württemberg
147. Rosenheim 51 604 56 340 58 908 60 674 Bayern
148. Rüsselsheim am Main 60 974 59 430 59 357 59 300 Hessen
149. Langenfeld (Rheinland) 47 027 53 455 58 429 59 075 Nordrhein-Westfalen
150. Offenburg 50 486 52 964 56 891 58 993 Baden-Württemberg
151. Hameln 58 390 58 539 58 807 58 563 Niedersachsen
152. Friedrichshafen 52 080 54 129 57 213 58 484 Baden-Württemberg
153. Stolberg 57 550 57 231 58 682 58 294 Nordrhein-Westfalen
154. Stralsund 74 947 72 780 60 663 58 027 Mecklenburg-Vorpommern
155. Göppingen 53 347 54 957 57 371 57 396 Baden-Württemberg
156. Menden (Sauerland) 53 337 56 527 59 239 57 207 Nordrhein-Westfalen
157. Görlitz 81 399 72 237 61 599 56 724 Sachsen
158. Hattingen 57 373 58 241 58 329 56 608 Nordrhein-Westfalen
159. Hürth 50 794 50 808 53 261 56 379 Nordrhein-Westfalen
160. Hilden 53 343 54 782 56 412 56 180 Nordrhein-Westfalen
161. Sankt Augustin 48 580 51 886 55 248 55 844 Nordrhein-Westfalen
162. Eschweiler 53 478 54 675 55 090 55 729 Nordrhein-Westfalen
163. Euskirchen 44 811 49 654 53 680 55 446 Nordrhein-Westfalen
164. Baden-Baden 49 142 51 849 52 627 54 853 Baden-Württemberg
165. Ahlen 54 192 54 169 55 631 54 343 Nordrhein-Westfalen
166. Bad Salzuflen 51 248 53 771 55 028 54 300 Nordrhein-Westfalen
167. Meerbusch 49 876 52 104 55 175 54 152 Nordrhein-Westfalen
168. Wolfenbüttel 50 256 52 032 54 690 53 954 Niedersachsen
169. Greifswald 61 278 66 251 54 236 53 845 Mecklenburg-Vorpommern
170. Schweinfurt 52 445 54 483 54 325 53 798 Bayern
171. Pulheim 44 870 49 353 53 158 53 752 Nordrhein-Westfalen
172. Neustadt an der Weinstraße 50 328 51 988 53 917 53 683 Rheinland-Pfalz
173. Nordhorn 48 492 49 359 51 968 53 259 Niedersachsen
174. Waiblingen 45 114 48 387 51 362 52 790 Baden-Württemberg
175. Gummersbach 48 660 50 965 53 311 52 467 Nordrhein-Westfalen
176. Neu-Ulm 47 415 46 264 50 188 52 211 Bayern
177. Willich 39 115 42 416 50 300 52 046 Nordrhein-Westfalen
178. Wetzlar 51 997 51 737 52 608 51 934 Hessen
179. Bad Homburg vor der Höhe 51 221 51 820 52 838 51 825 Hessen
180. Emden 51 186 50 735 50 963 51 714 Niedersachsen
181. Langenhagen 46 764 47 432 49 432 51 672 Niedersachsen
182. Bergkamen 47 977 49 761 52 905 51 661 Nordrhein-Westfalen
183. Cuxhaven 58 666 56 090 53 391 51 587 Niedersachsen
184. Lingen (Ems) 44 097 49 137 51 684 51 554 Niedersachsen
185. Ibbenbüren 42 323 44 643 48 843 51 402 Nordrhein-Westfalen
186. Erftstadt 43 208 45 403 50 689 50 972 Nordrhein-Westfalen
187. Passau 50 698 50 328 50 536 50 741 Bayern
188. Speyer 43 864 46 553 49 776 50 673 Rheinland-Pfalz

1 Sammenslåing av Halle og Halle-Neustadt 6. mai 1990.
2 Sammenslåing av Dessau og Roßlau (Elbe) 1. juli 2007 .

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Deutscher Städtetag (utgiver): Statistisches Jahrbuch Deutscher Gemeinden, 1890 ff.
  • Statistisches Bundesamt (utgiver): Statistisches Jahrbuch für die Bundesrepublik Deutschland, 1952 ff.
  • Staatliche Zentralverwaltung für Statistik (utgiver): Statistisches Jahrbuch der Deutschen Demokratischen Republik, 1955-1989

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]