Wolfsburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wolfsburgs våpen

Wolfsburg er en by i Niedersachsen i Tyskland. Den ligger ved elven Aller nordøst for Braunschweig, og hadde 123 144 innbyggere i 2012.

Byen ble grunnlagt som KdF-Stadt av nasjonalsosialistene i Hitler-Tyskland i 1938 for å skaffe boliger til arbeiderne ved fabrikkene som produserte Volkswagen, «folkevogna», opprinnelig kalt KdF-Wagen etter fritidsorganisasjonen Kraft durch Freude, forkortet KdF. Wolfsburg er fremdeles Volkswagen-konsernets hovedsete og dominert av bedriften.

Byen har sitt navn fra Wolfsburg-slottet (Schloss Wolfsburg), bygget rundt år 1300 ved bredden av Allers. Det er også et annet slott ved Wolfsburg, bygget etter 1600.

I Wolfsburg ligger blant annet det store friluftsmuseet Autostadt, som eies og drives av Volkswagen-konsernet, et planetarium og et kunstmuseum.

Enkelte nabolandsbyer ble i etterkrigstiden innlemmet i Wolfsburg, blant annet Fallersleben, hjemby for August Heinrich Hoffmann von Fallersleben, som skrev den tyske nasjonalsangen Das Lied der Deutschen.

Sport[rediger | rediger kilde]

Den mest kjente idrettsklubben i byen er VfL Wolfsburg, en fotballklubb stiftet i 1945. Klubben vant sitt første seriemesterskap etter å ha vunnet Bundesliga 2009. Ishockeylaget Grizzlys Wolfsburg kommer også fra byen.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]