Hopp til innhold

Leverkusen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leverkusen
Rathaus Galerie

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatNordrhein-Westfalens flagg Nordrhein-Westfalen
Grunnlagt1930
Oppkalt etterCarl Leverkus
Postnummer51368–51381
Retningsnummer0214
Areal78,87 km²[1]
Befolkning165 748[2] (2022)
Bef.tetthet2 101,53 innb./km²
Høyde o.h.60 meter
Nettsidewww.leverkusen.de/
Posisjonskart
Leverkusen ligger i Tyskland
Leverkusen
Leverkusen
Leverkusen (Tyskland)
Kart
Leverkusen
51°02′00″N 6°59′00″Ø

Leverkusen er en by i søndre del av den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Den har omkring 159 000 innbyggere (2012) og et areal på 78,85 km². Leverkusen er kjent for sin store kjemi- og legemiddelindustri Bayer AG.

Byen ligger på Rhinens høyre side nesten midt imot Köln på elvens venstre side. Foruten Köln er også Bergisch Gladbach en naboby.

Den første bebyggelsen på byens område kom på 1100-tallet. Disse områdene tilhørte grevskapet og senere hertugdømmet Berg. I 1815 kom området under Preussen og havnet i provinsen Jülich-Kleve-Berg, fra 1824 Rheinprovinz. I 1815 var den lokalt sentrum, men alt i 1819 kom området under Solingen. I 1857 ble Neukirchen, Hitdorf og Opladen byer. I 1862 etablerte apotekeren Carl Leverkus en fabrikk i nærheten av Gemeinde Wiesdorf ved Rhinen. Området kalte han Leverkusen etter familiens bosted.

Bayer AG har dominert byens moderne historie. Bayer AG etablerte seg i byen gjennom å kjøpe Dr. Carl Leverkus & Sons i 1891 – Dr Leverkus og hans hjem ga altså senere navn til den byen som ble skapt i 1930. Bayer begynte å bruke navnet Leverkusen på fabrikkområdet for et postkontor. Den prøyssiske statsbanen grunnla i 1803 Eisenbahn-Hauptwerkstätte Opladen som fram til nedleggelsen i 2003 var en av byens viktigste arbeidsgivere ved siden av Bayer.

1. april 1930 fikk byen sitt nåværende navn i forbindelse med at Schlebusch, Steinbüchel og Rheindorf ble slått sammen med Wiesdorf til en by – byen Leverkusen var skapt. Leverkusen som industriby vokste seg sterkere i de kommende årene. Under andre verdenskrig var Bayer AG (IG Farben) en viktig del av krigsindustrien og byen ble bombet. Etter krigen ble byen gjenoppbygget. I 1963 nådde Leverkusen 100 000-grensen og ble klassifisert som storby. I 1960 hadde byene Hitdorf och Monheim blitt bydeler i Leverkusen. I 1975 fulgte sammenslåingen med Opladen og Bergisch Neukirchen som ble deler av Leverkusen.

Kommunikasjoner

[rediger | rediger kilde]

Leverkusen har god forbindelse til det tyske motorveinettet. Fra nordøst passerer A1 fra HamburgBremenDortmund og videre mot Köln. Den krysses i Autobahnkreuz Leverkusen av A3 fra Arnhem i Nederland og videre søerover mot Frankfurt am Main og Passau ved Østerrikes grense.

Byen passeres videre av to jernbanelinjer, som begge passerer Köln.

På ca. 30 minutter med bil når man også Köln-Bonn Airport også kalt Konrad Adenauer Flughafen.

Det helt dominerende konsernet i byen er kjemikjempen Bayer AG som i prinsippet skapte byen. Bayer har her sitt hovedkontor og Leverkusen har vært sentrum for foretaket siden 1912. Det store Bayerkorset i neon er et tydelig symbol for byen. Det er ingen tilfeldighet at fotballaget fra begynnelsen var Bayers bedriftslag, og Bayer har helt dominert byens næringsliv noe som de senere år har blitt et problem når selskapet har redusert sin virksomhet.

Leverkusen markedsfører seg som die Sportstadt (idrettsbyen) og har flerfoldige tyske mestere i blant annet friidrett, basket og håndball. Byens sport samles i Sportpark Leverkusen, svømmehallen CaLevornia og Smidt-Arena. TSV Bayer 04 Leverkusen har en rekke ulike seksjoner som konkurrerer på elitenivå, blant annet tilhører damelaget i håndball Tysklands fremste. I friidrett har man en rekke olympiske vinnere og medaljevinnere. Fotballaget Bayer 04 Leverkusen, som i dag er registrert som selskapet Bayer 04 Leverkusen Fußball GmbH, spiller i Bundesliga og har internasjonalt nivå. Laget startet som arbeidernes fotballag i kjemikonsernet Bayer AG. Leverkusen hadde også et basketlag i høyeste liga, Bayer Giants Leverkusen som akkurat som fotballaget er en del av TSV Bayer 04 Leverkusen. Basketballaget solgte Bundeslige-lisensen sin til Düsseldorf, fordi de mistet hovedsponsoren sin (Bayer). De spiller nå i Regionalliga West.

Severdigheter

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]