Bielefeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For fotballaget, se Arminia Bielefeld
Bielefeld
Sparrenburg innovative sights.JPG

Flagg

Våpen

LandTyskland Tyskland
DelstatNordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen
DistriktRegierungsbezirk Detmold
StatusKreisfreie Stadt
Grunnlagt1214
Postnummer33501
Retningsnummer05203
Areal258,82 km²[1]
Befolkning333 786[2] (2019)
Bef.tetthet1 289,65 innb./km²
Høyde over havet118 meter
NettsideNettside

Bielefeld
52°01′00″N 8°32′00″Ø

Bielefeld er en by i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen på nordsiden av åsen Osning.

Navnet Bielefeld er avledet fra det gamle navnet bileveld som betyr «kupert slette». Byen ligger mellom de to åsryggene som utgjør den nordlige og sørlige Teutoburgerskogen. Bielefelds historiske sentrum ligger på østsiden av skogen, men den moderne byen har spredt seg til begge sider og på åssidene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bielefeld ble grunnlagt i 1214 av grev Hermann II. von Ravensberg for å bevokte gjennomgangen av Teutoburgerskogen. Det store slottet Sparrenburg ble bygget sentralt i middelalderbyen og var militært ubeseiret gjennom hele middelalderen. Slottet forfalt utover på 1700- og 1800-tallet, ble restaurert i 1879, men har nå et noe annet utseende enn det hadde i middelalderen.

1400-tallet var Bielefeld et av de minste medlemmene i Hansaen. Senere utviklet handelen med lin seg og byen ble kjent som «linbyen». Dagens industri består av blant annet matindustri, husholdningsutstyr, informasjonsteknologi og ulik tungindustri. Bielefeld har også de to største protestantiske sosiale institusjonene (Diakonie) i Europa, von Bodelschwingsche Anstalten Bethel og Evangelisches Johanneswerk.


Bielefeld har hatt universitet siden 1969. Blant de første professorene var den kjente tyske sosiologen Niklas Luhmann. Andre høyere utdanningsinstitusjoner i Bielefeld er det teologiske seminar Bethel (Kirchliche Hochschule Bethel) og Fachhochschule som er internasjonalt kjent for sin utdannelse innen fotografi og design. Øvrige kulturinstitusjoner er kunstmuseet (Kunsthalle) og Rudolf Oetker konsertsal (Rudolf-Oetker-Halle).

Bilder[rediger | rediger kilde]

Fra Osning til Bielefelds sentrum

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]