Rostock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Våpenskjold Kart
Rostock Wappen.svg Karte Rostock in Deutschland.png
Fakta
Delstat: Mecklenburg-Vorpommern
Areal: 181,4 km²
Befolkning: 200.265 (Zensus 2014)
Befolkningstetthet: 1.105 innbyggere/km²
Bydeler: 21
Høyde: 13 moh.
Webside: http://www.rostock.de
Politikk
Valgspråk: Sit intra te concordia et publica felicitas
Overborgermester: Roland Methling

Rostock (Hansestadt Rostock) er den største byen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i det nordøstlige Tyskland nær elven Warnows munning ved Østersjøen.

Byen, som har 202 887 innbyggere (2012), fikk byrettigheter i 1218. Den ble opprinnelig grunnlagt av venderne.

Rostock er en regiopolis og rettmessig plassert innenfor storbyregioner i Hamburg, Berlin, København-Malmø og Stettin, og de nærliggende byene Lübeck og Schwerin.

Rostocks universitet (Universität Rostock) ble grunnlagt i 1419 som det første nordeuropeiske universitet, fikk stor betydning for østersjøområdet.

Rostock var i middelalderen en viktig by i Hansaen (hansastad). Havnen i Rostock er i dag Tysklands tredje største østersjøhavn, med bl.a. fergetrafikk til Gedser samt Trelleborg i Skåne.

Mye av byen ble ødelagt i et bombeangrep i 1942, men etter den andre verdenskrig ble mange av de gamle bygningene bygd opp igjen til slik de var før krigen. I DDR-tiden var havnen ved Warnemünde landets absolutt viktigste. Her finnes bl.a. skipsverft, maskin- og motorindustri, kjemisk produksjon og fiskeforedling.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Rostock – bilder, video eller lyd
TysklandstubbDenne Tysklandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.