Hopp til innhold

Stolberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stolberg

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatNordrhein-Westfalens flagg Nordrhein-Westfalen
DistriktKöln
Oppkalt etterBurg Stolberg
Postnummer52222
Retningsnummer02402
Areal98,52 km²
Befolkning58 540 (2007)
Bef.tetthet594,19 innb./km²
Høyde o.h.260 meter
Nettsidewww.stolberg.de
Politikk
OrdførerFerdinand Gatzweiler (SPD) (2004)
Posisjonskart
Stolberg ligger i Tyskland
Stolberg
Stolberg
Stolberg (Tyskland)
Kart
Stolberg
50°46′00″N 6°14′00″Ø

Stolberg er en by i Tyskland i delstaten Nordrhein-Westfalen med rundt 58 000 innbyggere. Byen ligger i Byregion Aachen og har en lang tradisjon som industriby.

Stolberg ligger omtrent 5 km øst for Aachen i en dal ved siden av Eifel, som går østover herfra i området Hürtgenwald. I sør grenser Stolberg til kommunen Monschau og i nord til Eschweiler.

Stolberg er delt inn i Unterstolberg og Oberstolberg, som inneholder det meste av gamlebyen. Andre deler av Stolberg er Atsch, Büsbach, Donnerberg og Münsterbusch. I tillegg har landsbyene Breinig, Dorff, Gressenich, Mausbach, Schevenhütte, Venwegen, Vicht, Werth og Zweifall blitt en del av Stolberg.

Barbarakirche i Stolberg

Stolberg ble først nevnt i dokumenter fra 1100-tallet. Byen ble et viktig senter for messingproduksjon da protestantiske messingprodusenter fra Aachen slo seg ned her rundt 1600 for å komme unna religiøs forfølgelse og økonomiske restriksjoner. Derfor fikk Stolberg kallenavnet Die Kupferstadt (Kobberbyen).

Stolberg ble mindre viktig som messingprodusent da ren sink ble tilgjengelig på midten av 1800-tallet. Mange messingprodusenter flyttet til andre industrier, særlig glass- og tekstilindustri.

Stolberg var en del av hertugdømmet Jülich frem til 1794 da byen ble okkupert av Frankrike og ble en del av kantonen Eschweiler i departementet Roer. Etter Wienerkongressen i 1815 ble Stolberg en del av Preussen.

Stolberg ble kjent på 1960-tallet som hjemstedet til thalidomid-produsenten Grünenthal.

I dag er det tre nynazister i bystyret.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]