Neu-Ulm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neu-Ulm

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBayerns flagg Bayern
DistriktSchwaben
LandkretsLandkreis Neu-Ulm
StatusBy
Grunnlagt1869
Oppkalt etterUlm
Postnummer89231
Retningsnummer07307
Areal80,99 km²[1]
Befolkning61 043[2] (2022)
Bef.tetthet753,71 innb./km²
Høyde o.h.474 meter
Nettsidenu.neu-ulm.de/
Kart
Neu-Ulm
48°23′00″N 10°00′00″Ø

Neu-Ulm er en by i den tyske delstaten Bayern med rundt 50 000 innbyggere. Byen ligger ved den høyre bredden av Donau i Schwaben med Ulm på den andre siden av elven. Byen oppsto da grensen mellom Bayern og Württemberg ble dratt langs Donau og Ulm ble delt i to. Andre nabobyer er Senden, Pfaffenhofen an der Roth, Holzheim, Nersingen og Elchingen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Petrusplatz i Neu-Ulm

Den moderne historien til Neu-Ulm begynte da Ulm ble delt mellom Kongedømmet Bayern og Kongedømmet Württemberg i 1810. Donau ble grense mellom disse kongedømmene, og landområdene på høyresiden av elven ble en del av Bayern. Dette var starten for Neu-Ulm som en selvstendig by.

På denne tiden var Neu-Ulm svært liten med bare et par hus, vertshus og landsbyen Offenhausen. Den ble fremdeles kalt «Ulm am rechten Donauufer» (Ulm på høyresiden av Donau). Navnet Neu-Ulm ble først nevnt i 1814. Byen begynte først å vokse i 1841, da Frankfurter Bundesversammlung annonserte at de ville bygge festningen Bundesfestung.

Etter ønske fra Kong Ludwig I ble Neu-Ulm en del av festningen. Etter at Neu-Ulm ble knyttet til jernbanelinjen til Augsburg i 1853 kom soldater til byen og det ble opprettet en garnison her.

Byen begynte først å blomstre under borgermester Josef Kollmann mot slutten av 1800-tallet. En trikkelinje mellom Ulm og Neu-Ulm ble bygget i 1897 og i 1900 ble vanntårnet (som fremdeles er et landemerke) bygget. I 1906 begynte man å utvide Neu-Ulm utenfor bymurene. De første fabrikkene ble bygget og byen fortsatte å utvides.

Etter første verdenskrig ble garnisonen nedlagt. Folketallet og velstanden vokste og Neu-Ulm ble en rik by. Andre verdenskrig rammet derimot byen hardt, og omtrent 80 % av bygningene ble ødelagt under allierte bombetokt. Alle broene over Donau mellom de to byene ble også ødelagt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]