Neubrandenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Neubrandenburg
Neubrandenburg

Flagg

Våpen

Land Tyskland Tyskland
Delstat Mecklenburg-Vorpommern Mecklenburg-Vorpommern
Status Kreisfri by
Areal 85,65 km²
Befolkning 67 517 (2007)
Høyde 20 meter
Politikk
Ordfører Paul Krüger (CDU) (2001)
Nettside Nettside

Neubrandenburg er en by i Tyskland i delstaten Mecklenburg-Vorpommern med rundt 70 000 innbyggere. Byen ligger sørøst i delstaten ved innsjøen Tollensesee.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første innbyggerne på stedet var premonstratenmunker i et kloster ved bredden av innsjøen (ca. 1240). Selve byen Neubrandenburg ble grunnlagt i 1248 da markgreven av Brandenburg valgte å bygge en by i de nordlige delene av lenet sitt. I 1292 ble byen og det omkringliggende området en del av Mecklenburg.

Bymuren i Neubrandenburg

Byen blomstret som et handelssentrum frem til trettiårskrigen (1618–1648). Den svenske hæren til Gustav Adolf beleiret og tok byen, som ble tatt tilbake av den katolske ligaen i 1631. Det finnes mange rapporter som sier at de katolske styrkene tok livet av mange svenske og skotske soldater etter at de overga seg. Senere, i følge den skotske lykkeridderen Robert Munro, skal svenskene ha gjort det samme da de uten nåde tok livet av overlevende med ropet «Neubrandenburg!». Byen spilte derfor en rolle i å brutalisere en av historiens allerede mest brutale kriger.

Under andre verdenskrig lå det en stor krigsfangeleir kalt Stalag II-A nær byen. I 1945, få dager før slutten av krigen, ødela en storbrann 80 % av gamlebyen. Siden den gang har de fleste viktige historiske bygningene blitt gjenreist.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]