Emden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emden
Emden

Våpen

LandTyskland Tyskland
DelstatNiedersachsen Niedersachsen
Areal111,33 km²
Befolkning51 714 (2007)
Bef.tetthet464,51 innb./km²
Høyde over havet1 meter
NettsideNettside

Emden er en havneby i Niedersachsen i Tyskland. Byen ligger ved elven Ems og har cirka 52 000 innbyggere.

Gassterminal[rediger | rediger kilde]

I Emden ligger et mottakeranlegg for norsk gass. Leveransene gjennom gassledningen Norpipe startet i 1977. De to anleggene Norsea Gas Terminal og Europipe Metering Station (begge operert av Gassco German Branch) ligger ved siden av hverandre på Rysumer Nacken utenfor Emden.

Anleggene tar imot gass fra norsk sokkel gjennom henholdsvis Norpipe og Europipe I/II. Norpipe føres i land i Emden og Europipe-ledningene i Dornum, vel 60 kilometer lenger nord. Gassen måles på kvalitet og mengde før den leveres inn i kundenes transportsystemer.

Kapasiteten i Emden ble fordoblet da Europipe I kom i drift i 1995. I 2005 hadde Emden-anleggene en kapasitet på opptil 100 millioner kubikkmeter gass. Dette tilsvarer rundt 40 % av det samlede tyske gassforbruket. I tillegg kommer kapasiteten til Europipe II.

Den samlede kapasiteten i Dornum og Emden gir norsk gass en ilandføringskapasitet i Tyskland som tilsvarer rundt to tredjedeler av det samlede tyske forbruket. Mer enn halvparten av gassen leveres til kunder i Tyskland. Øvrige mengder leveres bl.a. til Nederland, Tsjekkia, Østerrike og Polen.

Tyskland er Norges viktigste enkeltmarked for gass. I tillegg til egen gass har Statoil ASA også ansvaret for å selge volumene tilhørende den norske staten. Kundene er i første rekke store importselskaper, hvorav E.ON Ruhrgas er største enkeltkunde. Importselskapene selger gassen videre til industribedrifter og regionale distributører gjennom et omfattende transportnett.

Fra 1. juli 2007 er den tekniske driften av disse to anleggene, samt anlegget Europipe Receiving Facilities i Dornum, overført til Gassco AS. Dette selskapet er et statlig norsk operatørselskap som driver anleggene på vegne av eierne.

Eiere: Basert på en ny eierskapsmodell for gassrørledninger og terminaler ble, joint venture-selskapet Gassled etablert 1. januar 2003.

Sport[rediger | rediger kilde]

Den lokale fotballklubben BSV Kickers Emden spiller sine hjemmekamper på Embdena-Stadion. Bydelene har også mindre idrettslag som Blauweiss Borsum, og Eintracht Emden. Byen har blant annet også svømmeklubb, kampsportsenter, pistolklubb, og padleklubb. Emden er også hjemmet til Nordseehalle, som er Nordvest-Tysklands største flerbrukshall på 3200 m².

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]