Hopp til innhold

Emden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Emden

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatNiedersachsens flagg Niedersachsen
Ligger ved
7 oppføringer
Ems
Dollart
Treckfahrtstief
Ems-Seitenkanal
Ems-Jade-Kanal
Uphuser Meer
Bansmeer
Postnummer26721
Retningsnummer04921
Areal111,33 km²
Befolkning51 714 (2007)
Bef.tetthet464,51 innb./km²
Høyde o.h.1 meter
Nettsidewww.emden.de
Posisjonskart
Emden ligger i Tyskland
Emden
Emden
Emden (Tyskland)
Kart
Emden
53°22′01″N 7°12′22″Ø

Emden er en havneby i Niedersachsen i Tyskland. Byen ligger ved elven Ems og har cirka 52 000 innbyggere.

Gassterminal[rediger | rediger kilde]

I Emden ligger et mottakeranlegg for norsk gass. Leveransene gjennom gassledningen Norpipe startet i 1977. De to anleggene Norsea Gas Terminal og Europipe Metering Station (begge operert av Gassco German Branch) ligger ved siden av hverandre på Rysumer Nacken utenfor Emden.

Anleggene tar imot gass fra norsk sokkel gjennom henholdsvis Norpipe og Europipe I/II. Norpipe føres i land i Emden og Europipe-ledningene i Dornum, vel 60 kilometer lenger nord. Gassen måles på kvalitet og mengde før den leveres inn i kundenes transportsystemer.

Kapasiteten i Emden ble fordoblet da Europipe I kom i drift i 1995. I 2005 hadde Emden-anleggene en kapasitet på opptil 100 millioner kubikkmeter gass. Dette tilsvarer rundt 40 % av det samlede tyske gassforbruket. I tillegg kommer kapasiteten til Europipe II.

Den samlede kapasiteten i Dornum og Emden gir norsk gass en ilandføringskapasitet i Tyskland som tilsvarer rundt to tredjedeler av det samlede tyske forbruket. Mer enn halvparten av gassen leveres til kunder i Tyskland. Øvrige mengder leveres bl.a. til Nederland, Tsjekkia, Østerrike og Polen.

Tyskland er Norges viktigste enkeltmarked for gass. I tillegg til egen gass har Equinor ASA også ansvaret for å selge volumene tilhørende den norske staten. Kundene er i første rekke store importselskaper, hvorav E.ON Ruhrgas er største enkeltkunde. Importselskapene selger gassen videre til industribedrifter og regionale distributører gjennom et omfattende transportnett.

Fra 1. juli 2007 er den tekniske driften av disse to anleggene, samt anlegget Europipe Receiving Facilities i Dornum, overført til Gassco AS. Dette selskapet er et statlig norsk operatørselskap som driver anleggene på vegne av eierne.

Eiere: Basert på en ny eierskapsmodell for gassrørledninger og terminaler ble, joint venture-selskapet Gassled etablert 1. januar 2003.

Industri[rediger | rediger kilde]

I Emden ligger det en Volkswagen-fabrikk som ble bygd i 1964. Allerede etter at fabrikken ble ferdig rullet den første boblen av samlebåndet. Senere ble det produsert mange andre VW-modeller i fabrikken i Emden. Idag produserer fabrikken hovedsakelig biler i Volkswagen Passat-serien. Passat har blitt produsert i Emden siden 1978.

Fabrikken er den største arbeidsgiveren vest for Bremen og nord for Ruhr-området og har et totalt areal på over 4,3 millioner kvadratmeter. Dette inkluderer blant annet en utskipningshavn for biler.[1] Biler fra andre VAG-fabrikker blir fraktet med tog eller lastebil til Emden, for så å bli fraktet videre til de internasjonale markedene med skip.

Emden huser også det historiske verftet Thyssen Nordseewerke. Verftet ble bygd i 1903 og var lenge den største arbeidsgiveren i byen. Både før og etter verdenskrigene har verftet produsert ubåter og fregatter. Også de norske ubåtene i Ula-klassen og Kobben-Klassen, er blitt produsert i verftet. I fredstid har verftet også produsert ulike transportskip. Nordseewerke har etter den kalde krigen hatt økonomiske problemer. Etter flere konkurser og omstruktureringer, er det i 2018 nytt håp for verftet etter grunnleggelsen av selskapet Neue Nordseewerke GmbH. Norske Fosen Yards er største andelseier på 51%.

Sport[rediger | rediger kilde]

Den lokale fotballklubben BSV Kickers Emden spiller sine hjemmekamper på Embdena-Stadion. Bydelene har også mindre idrettslag som Blauweiss Borsum, og Eintracht Emden. Byen har blant annet også svømmeklubb, kampsportsenter, pistolklubb, og padleklubb. Emden er også hjemmet til Nordseehalle, som er Nordvest-Tysklands største flerbrukshall på 3200 m².

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Emden I Volkswagen Deutschland». www.volkswagen.de (tysk). Besøkt 28. november 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]