Liste over Formel 1-baner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Verdenskart med vertsland og plassering av alle Formel 1-løp.

██ Vertsland for Formel 1 i den nåværende sesongen (Baner markert med Disc Plain black.svg)

██ Vertsland for Formel 1 i tidligere sesonger (Baner markert med Circularite.svg)

Dette er en liste over Formel 1-baner. Den omfatter alle baner hvor det har blitt arrangert løp i verdensmesterskapet i Formel 1 fra 1950 til 2016.

I alt er det blitt brukt 71 forskjellige baner i Formel 1-mesterskapet, og bane nummer 71 var Baku City Circuit i Baku, Aserbajdsjan, som først ble brukt til Europas Grand Prix 2016. Den første banen som ble brukt var Silverstone, hvor det første løpet i verdensmesterskapet, Storbritannias Grand Prix 1950, ble arrangert. De lengste banene som har blitt brukt er Circuito di Pescara, som var 25 kilometer lang, og den 22 kilometer lange Nordschleife på Nürburgring, hvor Tysklands Grand Prix ble arrangert fra 1951 til 1976.

Gjennom tidene er ulike former for baner blitt brukt til Formel 1-løp. Dedikerte racerbaner som Suzuka og Monza, landeveisbaner som Ain-Diab og Reims-Gueux og gatebaner som Monaco, samt flere varianter og blandingstyper av disse.

Liste over baner[rediger | rediger kilde]

Fet skrift betegner de 23 banene som vil bli benyttet i 2022-sesongen. «Antall løp» inkluderer hele 2021-sesongen.

Bane Type Sted Løp Sesonger Antall løp Kart
Adelaide Street Circuit Gatebane Adelaide Australias Grand Prix 1985–1995 11 Adelaide (short route).svg
Ain-Diab Veibane Casablanca Marokkos Grand Prix 1958 1 Circuit Ain Diab.png
Aintree Veibane Liverpool Storbritannias Grand Prix 1955, 1957, 1959, 1961–1962 5 Circuit Aintree.png
Albert Park Gatebasert bane Melbourne Australias Grand Prix 1996–2019, 2022- 24 Circuit Albert Park.png
Autódromo Internacional do Algarve Racerbane Portimão Portugals Grand Prix 2020–2021 2 Autódromo do Algarve F1 Sectors.svg
Autódromo do Estoril Racerbane Estoril Portugals Grand Prix 1984–1996 13 Estoril track map.svg
Autódromo Hermanos Rodríguez Racerbane Mexico by Mexicos Grand Prix
Mexico Citys Grand Prix
1963–1970, 1986–1992, 2015–2019, 2021– 21 Autódromo Hermanos Rodríguez 2015.svg
Autódromo Internacional Nelson Piquet Racerbane Rio de Janeiro Brasils Grand Prix 1978, 1981–1989 10 Circuit Jacarepagua.png
Autodromo Internazionale del Mugello Racerbane Scarperia e San Piero Toscana Grand Prix 2020 1 Mugello Racing Circuit track map 15 turns.svg
Autodromo Enzo e Dino Ferrari Racerbane Imola San Marinos Grand Prix
Italias Grand Prix
Emilia Romagna Grand Prix
1980–2006 , 2020- 29 Circuit Imola.png
Autódromo José Carlos Pace Racerbane São Paulo Brasils Grand Prix 1973–1977, 1979–1980, 1990–2019, 2021- 38 Interlagos
Autodromo Nazionale di Monza Racerbane Monza Italias Grand Prix 1950–1979, 1981– 71 Monza
Autódromo Juan y Oscar Gálvez Racerbane Buenos Aires Argentinas Grand Prix 1953–1958, 1960, 1972–1975, 1977–1981, 1995–1998 20 Argentina
AVUS Gatebane Berlin Tysklands Grand Prix 1959 1 Circuit AVUS.png
Bahrain International Circuit Racerbane Sakhir Bahrains Grand Prix
Sakhirs Grand Prix
2004–2010, 2012– 18 Bahrain International Circuit--Grand Prix Layout.svg
Baku City Circuit Gatebane Baku, Aserbajdsjan Europas Grand Prix
Aserbajdsjans Grand Prix
2016–2019, 2021– 5 Baku Formula One circuit map.svg
Brands Hatch Racerbane Kent Storbritannias Grand Prix
Europas Grand Prix
1964, 1966, 1968, 1970, 1972, 1974, 1976, 1978, 1980, 1982–1986 14 Circuit Brandshatch.png
Buddh International Circuit Racerbane Greater Noida, Uttar Pradesh, India Indias Grand Prix 2011–2013 3 Jaypee Group Circuit.svg
Bugatti Circuit Racerbane Le Mans Frankrikes Grand Prix 1967 1 Bugatti Circuit.svg
Caesars Palace Circuit Gatebane Las Vegas Caesars Palace Grand Prix 1981–1982 2 Circuit Caesars Palace.png
Circuit Bremgarten Veibane Bremgarten Sveits Grand Prix 1950–1954 5 Circuit Bremgarten.png
Circuit Charade Veibane Clermont-Ferrand Frankrikes Grand Prix 1965, 1969–1970, 1972 4 Circuit Clermont Ferrand.png
Circuit de Catalunya Racerbane Barcelona Spanias Grand Prix 1991– 31 Circuit Catalunya 2007.png
Circuit de Monaco Gatebane Monaco Monacos Grand Prix 1950, 1955–2019, 2021– 67 Monte Carlo
Circuit de Nevers Magny-Cours Racerbane Nevers Frankrikes Grand Prix 1991–2008 18 Magny-Cours
Circuit de Spa-Francorchamps Vei/racerbane Spa Belgias Grand Prix 1950–1956, 1958, 1960–1968, 1970, 1983, 1985–2002, 2004–2005, 2007– 54 Spa-Francorchamps
Circuit Gilles Villeneuve Vei/racerbane Montréal Canadas Grand Prix 1978–1986, 1988–2008, 2010–2019, 2022 40 Circuit Montreal.png
Circuit Mont-Tremblant Racerbane Saint-Jovite Canadas Grand Prix 1968, 1970 2 Mont-Tremblant
Circuit of the Americas Racerbane Austin USAs Grand Prix 2012–2019, 2021- 9 Austin circuit.svg
Circuit Paul Ricard Racerbane Castellet Frankrikes Grand Prix 1971, 1973, 1975–1976, 1978, 1980, 1982–1983, 1985–1990, 2018-2019, 2021– 17 Paul Ricard
Circuit Park Zandvoort Racerbane Zandvoort Nederlands Grand Prix 1952–1953, 1955, 1958–1971, 1973–1985, 2021– 31 Zandvoort
Circuit Zolder Racerbane Heusden-Zolder Belgias Grand Prix 1973, 1975–1982, 1984 10 Zolder
Circuito da Boavista Gatebane Porto Portugals Grand Prix 1958, 1960 2 Circuit Boavista.png
Circuito de Jerez Racerbane Jerez de la Frontera Spanias Grand Prix
Europas Grand Prix
1986–1990, 1994, 1997 7 Circuit Jerez.png
Circuito de Monsanto Gatebane Lisboa Portugals Grand Prix 1959 1 Monsanto Park
Circuito del Jarama Racerbane Jarama Spanias Grand Prix 1968, 1970, 1972, 1974, 1976–1979, 1981 9 Circuit Jarama.png
Fair Park Gatebane Dallas USAs Grand Prix 1984 1 Circuit Fair Park.png
Detroit street circuit Gatebane Detroit Detroits Grand Prix 1982–1988 7 Circuit Detroit.png
Dijon-Prenois Racerbane Dijon Frankrikes Grand Prix
Sveits Grand Prix
1974, 1977, 1979, 1981–1982, 1984 6 Dijon-Prenois Circuit.svg
Donington Park Racerbane Leicestershire Europas Grand Prix 1993 1 Circuit Doningtonpark.png
Fuji Speedway Racerbane Shizuoka Japans Grand Prix 1976–1977, 2007–2008 4 Circuit Fuji.png
Hockenheimring Vei/racerbane Hockenheim Tysklands Grand Prix 1970, 1977–2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018-2019 37 Circuit Hokenheimring.svg
Hungaroring Racerbane Mogyoród Ungarns Grand Prix 1986– 36 Circuit Hungaroring.png
Igora Drive Racerbane Sosnovo Russlands Grand Prix 2023 0 Igora Drive Circuit Vector map.png
Indianapolis Motor Speedway Racerbane Indianapolis Indianapolis 500
USAs Grand Prix
1950–1960
2000–2007
19 Circuit Indianapolis.png
Istanbul Park Racerbane Istanbul Tyrkias Grand Prix 2005–2011, 2020-2021 9 Istanbul Park
Jeddah Corniche Circuit Gatebane Jidda Saudi-Arabias Grand Prix 2021 1 Jeddah Street Circuit 2021.svg
Korea International Circuit Racerbane Yeongam, Sør-Jeolla Koreas Grand Prix 2010–2013 4 Korea international circuit v3.svg
Kyalami Circuit Racerbane Kyalami Sør-Afrikas Grand Prix 1967–1980, 1982–1985, 1992–1993 20 Kyalami
Long Beach street circuit Gatebane Long Beach USAs Grand Prix Vest 1976–1983 8 Long Beach
Losail International Circuit Gatebane Lusail Qatars Grand Prix 2021 1 Losail.svg
Marina Bay Street Circuit Gatebane Singapore Singapores Grand Prix 2008–2019, 2022- 12 Singapore
Miami International Autodrome Gatebane Miami Miamis Grand Prix 2022 0 Hard Rock Stadium Circuit 2022.svg
Montjuïc circuit Gatebane Barcelona Spanias Grand Prix 1969, 1971, 1973, 1975 4 Montjuïc
Mosport Park Racerbane Bowmanville Canadas Grand Prix 1967, 1969, 1971–1977 8 Mosport International Raceway
Nivelles-Baulers Circuit Racerbane Nivelles Belgias Grand Prix 1972, 1974 2 Nivelles
Nürburgring Vei/racerbane Nürburg Tysklands Grand Prix
Europas Grand Prix
Luxembourgs Grand Prix
Eifel Grand Prix
1951–1958, 1961–1969, 1971–1976, 1984–1985, 1995–2007, 2009, 2011, 2013, 2020 41 Nürburgring
Circuit de Pedralbes Gatebane Barcelona Spanias Grand Prix 1951, 1954 2 Pedralbes
Circuito di Pescara Veibane Pescara Pescaras Grand Prix 1957 1 Pescara
Phoenix street circuit Gatebane Phoenix USAs Grand Prix 1989–1991 3 Phoenix
Prince George Circuit Racerbane East London Sør-Afrikas Grand Prix 1962–1963, 1965 3 East London
Red Bull Ring
(tidligere kalt Österreichring og A1-Ring)
Racerbane Spielberg Østerrikes Grand Prix
Steiermarks Grand Prix
1970–1987, 1997–2003, 2014– 35 Circuit A1 Ring.png
Reims-Gueux Veibane Reims Frankrikes Grand Prix 1950–1951, 1953–1954, 1956, 1958–1961, 1963, 1966 11 Reims-Gueux
Riverside International Raceway Racerbane Riverside USAs Grand Prix 1960 1 Riverside
Rouen-Les-Essarts Veibane Rouen Frankrikes Grand Prix 1952, 1957, 1962, 1964, 1968 5 Rouen-Les-Essarts
Scandinavian Raceway Racerbane Anderstorp Sveriges Grand Prix 1973–1978 6 Anderstorp
Sebring Raceway Veibane Sebring USAs Grand Prix 1959 1 Sebring Raceway
Sepang International Circuit Racerbane Kuala Lumpur Malaysias Grand Prix 1999– 19 Sepang
Shanghai International Circuit Racerbane Shanghai Kinas Grand Prix 2004–2019 16 Shanghai
Silverstone Circuit Racerbane Silverstone Storbritannias Grand Prix
70th Anniversary Grand Prix
1950–1954, 1956, 1958, 1960, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971, 1973, 1975, 1977, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987– 56 Silverstone
Sotsji Autodrom Racerbane Sotsji, Russland Russlands Grand Prix 2014– 8 Circuit Sochi.svg
Suzuka Circuit Racerbane Suzuka Japans Grand Prix 1987–2006, 2009–2019 31 Suzuka
Tanaka International Circuit Racerbane Aida Stillehavets Grand Prix 1994–1995 2 TI Circuit
Valencia Street Circuit Gatebane Valencia Europas Grand Prix 2008–2012 5 Valencia Street Circuit
Watkins Glen Veibane Watkins Glen USAs Grand Prix 1961–1980 20 Watkins Glen
Yas Marina Racerbane Abu Dhabi Abu Dhabis Grand Prix 2009– 13 Circuit Yas-Island.png
Zeltweg Airfield Veibane Zeltweg Østerrikes Grand Prix 1964 1 Zeltweg
Kilde:[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Circuits». FORIX: Formula One Results, Information, Statistics. Haymarket Publications. Besøkt 1. september 2016.  (Krever abonnement)