Hopp til innhold

Hungaroring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ungarns flagg Hungaroring
Sted Mogyoród, Ungarn
Tidssone UTC+1
Arkitekt István Papp
Hovedløp Formel 1, GP2, WTCC
Lengde 4,381 km
Svinger 16
Banerekord 1.18,773 (Sebastian Vettel, Red Bull, 2010, Formel 1)
Hungaroring under Ungarns Grand Prix 2011

Hungaroring er en motorsportbane i byen Mogyoród, rundt 20 km nordøst for Budapest i Ungarn. Banen er arena for Formel 1-løpet Ungarns Grand Prix.

Historie[rediger | rediger kilde]

Banen sto ferdig til Ungarns Grand Prix 1986, som var det første Formel 1-løpet bak Jernteppet. Bernie Ecclestone ønsket egentlig et løp i Sovjetunionen, men da dette ikke lot seg gjøre ble han anbefalt Budapest av en ungarsk venn. De ønsket å få bygget en gatebane i en park i Budapest, men regjeringen var imot dette og bestemte seg i stedet for å bygge en ny bane nær en hovedvei like utenfor byen.[1] Byggingen startet 1. oktober 1985, og banen ble ferdigstilt på åtte måneder, kortere tid enn noen annen Formel 1-bane.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Ungarns Grand Prix blir holdt midt på sommeren, når været i denne regionen vanligvis er varmt og tørt. Det første regnværsløpet var ikke før i 2006. Banen blir ofte støvete på grunn av lite bruk ellers i året og på grunn av det sandaktige jordsmonnet rundt banen. Ettersom banen ligger i en dal kan man som tilskuer se rundt 80 prosent av banen fra et hvilket som helst punkt.

Banens karakter, med mange og trange svinger og korte rettstrekninger, gjør at forbikjøring er svært vanskelig når banen er tørr. Det har blitt gjort flere endringer på banen for å få flere muligheter til forbikjøring, senest i 2003, men disse har ikke vært vellykket.

Foruten Formel 1 har det også blitt arrangert DTM- og FIA GT-løp på Hungaroring. Fra 2011 blir det også kjørt løp i WTCC på banen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Formula One:a way of fine-tuning an image». iht.com. The New York Times Company. 26. september 2003. Arkivert fra originalen 4. august 2008. Besøkt 15. januar 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]