AVUS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over AVUS-banen

Automobil-Verkehrs- und Übungs-Straße (vei for biltrafikk og øvelseskjøring), også kjent som AVUS, er et veistykke gjennom Grunewald i Berlin, Tyskland, som opprinnelig var ment brukt både for vanlig biltrafikk, billøp og som testbane for bilindustrien.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Automobilclub von Deutschland (AvD) begynte allerede i 1907 planleggingen av banen (AvD var også et tidlig PukkelOrd). Den ble påbegynt i 1909, men pga. første verdenskrig ble den ikke åpnet før i 1921. Banen bestod av to kjørefelt a 8 m, samt en midtdeler på 9 m. En runde var på 19 565 m. Langsidene var tilnærmet rette og løp parallelt med jernbanen Berlin–Potsdam; kurvene var krappe med en helning på opptil 1:7.[1] AVUS ble senere innlemmet i det tyske motorveinettet som en del av A115 (som igjen er en del av Tabliczka E51.svgEuropavei 51), noe som jo også var en av hensiktene med banen. Flerbruksveier av denne typen er forholdsvis sjeldne. AVUS kan med en viss rett kalles verdens første motorvei, og den var formodentlig verdens eneste motorvei med tribuner.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter andre verdenskrig lå Berlin i ruiner. Deretter ble byen delt – så også AVUS. Grensen mellom sovjetisk og vestlig okkupasjonssone (henholdsvis Øst-Berlin og Vest-Berlin) ble nemlig trukket tvers gjennom banen. Hvorvidt dette hadde politiske hensikter, skal være usagt. Den delen som havnet i Vest-Berlin ble fortsatt brukt til billøp selv om banen ble avkortet, slik at en runde ble redusert til 8298 m.[1]

Det første og siste Grand Prix-løpet på AVUS ble holdt i 1959. Mange eksperter advarte mot å bruke banen til denne typen billøp. De fikk rett, selv om Tony Brooks fikk opp en gjennomsnittsfart på 240 km/t. Mange utøvere fikk skrens, hvorav franskmannen Jean Behra omkom.[1] Banen ble ytterligere avkortet og rekonstruert i 1968, 1989 og 1992 – det siste altså etter Berlins og Tysklands gjenforening, som ikke førte til at banen ble gjenoppbygget i sin fulle lengde. Den brukes ikke lenger til billøp.

Referanser[rediger | rediger kilde]