Casablanca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Casablanca
Denne artikkelen er om byen Casablanca, for filmen se Casablanca (film)

Casablanca er den største byen i Marokko, med om lag 3.7 millioner innbyggere og 5 millioner i byområdet; navnet er spansk og betyr «det hvite huset», på marokkansk dar beïda. Byen ligger vest i Marokko, ved Atlanterhavet. Casablanca har landets største havn og er Marokkos økonomiske sentrum; selv om hovedstaden er Rabat. Casablanca ligger 18 kilometer fra byen Mohammedia.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under 1100-tallet fantess det her den berbiske landsbyen Anfa, under middelalderen også kjent som sjørøverrede.[1] Byen ble ødelagt år 1468 og 1515 av portugiserne, som sistnevnte år anla en by som de kalte Casa Branca (det hvite hus). I 1755 ble byen hardt rammet av et jordskjelv, men den ble gjenoppbygd av den marokkanske sultanen. Spanske og franske kjøpmenn begynte å slå seg ned ved Casablanca under 1800-tallet, og år 1907 ble byen okkupert av franskmennene.

Fra 1912 til 1956 tilhørte byen protektoratet Fransk Marokko.

Etter landgangen i Nordafrika i november 1942 inntok allietre grupper byen, og i januar 1943 var den møtested for den såkalte Casablancakonferansen mellom Winston Churchill og Franklin D. Roosevelt og deres militæra rådgivere.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Casablanca». Nationalencyklopedin. Besøkt 24. oktober 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Casablanca – bilder, video eller lyd