Fuji Speedway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Japans flagg Fuji International Speedway
Sted Shizuoka, Japan
Tidssone UTC +9
Hovedløp Formel 1
Lengde 4,563 km
Svinger 16
Banerekord 1.24,753 (Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes, 2007)

Fuji International Speedway er en racerbane som ligger ved foten av Fuji-san i Oyama, Suntō, Shizuoka, Japan. Etter 30 år uten at Fuji Speedway ble kjørt i Formel 1, skulle endelig det bli kjørt i 2007. Banene er eid av Toyota Motor Corporation

Historie[rediger | rediger kilde]

Fuji Speedway Corporation ble etablert i 1963 som Japan NASCAR Corporation. Først var banen planlagt å være en 4 kilometer oval bane til NASCAR, men det kunne ikke bli gjennomført ettersom det ikke var nok penger til å fullføre prosjektet. Bare den første svingen av ovalen ble bygget. Mitsubishi Estate Co kjøpte banen i oktober 1965.

Restene av den gamle banen.
Fuji-san

Det ble bygget en ny bane, med den som var igjen av den gamle bygget inn. Banen ble åpnet desember 1965 og viste seg å vare farlig. Det var flere ulykker her. En ny del ble bygget for å motvirke problemet, og den resulterende 4,359 km lang bane som ble mye mer vellykket. Fuji Speedway ble en del av Formel 1 som Japans Grand Prix mot slutten av 1976-sesongen. Det skulle bli et dramatisk løp mellom VM-leder Niki Lauda og James Hunt om verdensmesterskapet i forferdelig regnvær. Hunt fikk nok poeng til og ta VM-tittelen, mens Lauda trakk seg etter som han mente det var for farlig å kjøre. Løpet ble vunnet av Mario Andretti.

Det var mindre feiring etter det andre løpet på banen i 1977. Gilles Villeneuve var involvert i en krasj som drepte 2 tilskuere. Dette første til at Formel 1 forlot Fuji Speedway og Japan. Det skulle ta 10 år før Japan ble en del av Formel 1 igjen, men da gikk løpet på Suzuka istedenfor. Fuji kom ikke tilbake til Formel 1 før i 2007.

Fuji forble en populær racerbane og var ofte brukt til nasjonale løp. Farten forble veldig høy og to sjikaner ble lagt til for å senke hastigheten, én etter den første hårnålssvingen, og én i den veldig lange og raske svingen 300R. Selv etter disse endringene hadde banen fortsatt den veldig lange rettstrekningen på ca. 1,5 kilometer, en av de lengste i verden.

I 2003 ble banen stengt for å få et nytt design ved hjelp av Hermann Tilke. Banen ble åpnet på nytt 10. april 2005. Banen arrangerte det første løpet på Fuji Speedway i Formel 1 på over 29 år, 30. september 2007. I lignende forhold som det første løpet i 1978, var det veldig kraftig regn og tåke. De første 19 rundene ble kjørt bak safety car og ble tilslutt vunnet av Lewis Hamilton.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]