Fuji Speedway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Japan Fuji International Speedway
Circuit Fuji.png
Sted Shizuoka, Japan
Tidssone UTC +9
Hovedløp Formel 1
Lengde 4,563 km
Svinger 16
Banerekord 1.24,753 (Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes, 2007)

Fuji International Speedway er en racerbane som ligger ved foten av Fuji-san i Oyama, Suntō, Shizuoka, Japan. Etter 30 år uten at Fuji Speedway ble kjørt i Formel 1, skulle endelig det bli kjørt i 2007. Banene er eid av Toyota Motor Corporation

Historie[rediger | rediger kilde]

Fuji Speedway Corporation ble etablert i 1963 som Japan NASCAR Corporation. Først var banen planlagt å være en 4 kilometer oval bane til NASCAR, men det kunne ikke bli gjennomført ettersom det ikke var nok penger til å fullføre prosjektet. Bare den første svingen av ovalen ble bygget. Mitsubishi Estate Co kjøpte banen i oktober 1965.

Restene av den gamle banen.

Det ble bygget en ny bane, med den som var igjen av den gamle bygget inn. Banen ble åpnet desember 1965 og viste seg å vare farlig. Det var flere ulykker her. En ny del ble bygget for å motvirke problemet, og den resulterende 4,359 km lang bane som ble mye mer vellykket. Fuji Speedway ble en del av Formel 1 som Japans Grand Prix mot slutten av 1976-sesongen. Det skulle bli et dramatisk løp mellom VM-leder Niki Lauda og James Hunt om verdensmesterskapet i forferdelig regnvær. Hunt fikk nok poeng til og ta VM-tittelen, mens Lauda trakk seg etter som han mente det var for farlig å kjøre. Løpet ble vunnet av Mario Andretti.

Det var mindre feiring etter det andre løpet på banen i 1977. Gilles Villeneuve var involvert i en krasj som drepte 2 tilskuere. Dette første til at Formel 1 forlot Fuji Speedway og Japan. Det skulle ta 10 år før Japan ble en del av Formel 1 igjen, men da gikk løpet på Suzuka istedenfor. Fuji kom ikke tilbake til Formel 1 før i 2007.

Fuji forble en populær racerbane og var ofte brukt til nasjonale løp. Farten forble veldig høy og to sjikaner ble lagt til for å senke hastigheten, én etter den første hårnålssvingen, og én i den veldig lange og raske svingen 300R. Selv etter disse endringene hadde banen fortsatt den veldig lange rettstrekningen på ca. 1,5 kilometer, en av de lengste i verden.

I 2003 ble banen stengt for å få et nytt design ved hjelp av Hermann Tilke. Banen ble åpnet på nytt 10. april 2005. Banen arrangerte det første løpet på Fuji Speedway i Formel 1 på over 29 år, 30. september 2007. I lignende forhold som det første løpet i 1978, var det veldig kraftig regn og tåke. De første 19 rundene ble kjørt bak safety car og ble tilslutt vunnet av Lewis Hamilton.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]