Sepang International Circuit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malaysias flagg Sepang International Circuit (SIC)
Banekart
Banekart
Sted Sepang, Selangor, Malaysia
Tidssone GMT +8
Arkitekt Hermann Tilke
Hovedløp Formel 1, MotoGP
Lengde 5,543 km
Svinger 15
Banerekord 1.34,223 (Juan Pablo Montoya, Williams-BMW, 2004, Formel 1)
Tribuner ved hårnålssvingen før start/mål-langsida
Start/mål-langsida og pitlane. I forgrunnen sving 1 og 2.

Sepang International Circuit (SIC) er en racerbane ved byen Sepang i delstaten Selangor i Malaysia. Den ligger rundt 2 kilometer øst for Kuala Lumpur internasjonale lufthavn, og drøyt 40 km sør for hovedstaden Kuala Lumpur. Banen benyttes til Formel 1-løpet Malaysias Grand Prix, som første gang ble arrangert her i 1999, samme år som anlegget ble åpnet. Banen benyttes også til MotoGP, og også til flere asiatiske motorsportsserier.

Historie[rediger | rediger kilde]

Banen er designet av Hermann Tilke, som senere også har designet flere andre F1-bane, blant annet Shanghai, Bahrain og Istanbul. Byggingen av banen startet 21. november 1997, og banen ble offisielt åpnet 7. mars 1999.

Banerekorden er på 1:34,223 og ble satt av Juan Pablo Montoya under Malaysia Grand Prix i 2004. Den raskeste runden som er kjørt på banen er 1:34,175 og ble satt av Lewis Hamilton under fritrening 2. april 2010.

Banebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hovedbanen er 5,54 kilometer lang, og er kjent for sine sveipende kurver og brede rettstrekninger. Et særtrekk ved banen er den svært lange bakre langsida, som ligger nesten parallelt med start/mål-langsida og er adskilt fra denne med bare en enkelt, trang hårnålssving. Start/mål-langsida er 925 meter lang.

Sepangbanen kan også brukes som to mindre, adskilte baner. Den nordre sløyfa består av den første halvdelen av hovedbanen, men svinger tilbake og inn på start/mål-langsida etter sving 6 og er 2,71 kilometer lang. Sørsløyfa dannes av den andre halvdelen av hovedbanen, og er 2,61 kilometer lang. Her blir den lange bakre langsida brukt som start/mål-langside som fører inn på hovedbanens sving 8, som i denne konfigurasjonen blir en hårnålssving.

Anlegget inneholder også gokart-bane og fasiliteter for motocross.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]