Hopp til innhold

Yas Marina Circuit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De forente arabiske emiraters flagg Yas Marina Circuit
Sted Yas Island, Abu Dhabi
Tidssone UTC +4
Hovedløp Formel 1, GP2, V8 Supercars
Lengde 5,6 km
Svinger 20
Banerekord 1.40,279 (Sebastian Vettel, Red Bull, 2009)

Yas Marina Circuit er en motorsportbane i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Den er arena for Formel 1-løpet Abu Dhabis Grand Prix, som første gang ble arrangert i 2009. Banen er bygget på den kunstige Yas-øya, og var den andre Formel 1-banen i Midtøsten, etter Bahrain International Circuit.

Banen var opprinnelig planlagt som en gatebane, men dette ble senere endret til en permanent racerbane. Banen har 21 svinger som slynger seg rundt på øya, passerer forbi marinaen og gjennom Yas Marina Hotel. Banen har flere lange rettstrekninger og krappe svinger. Det er fem store tilskuertribuner rundt banen. Like ved banen ligger den store fornøyelses- og temaparken Ferrari World.

Yas Marina Circuit ble bygget av selskapet Aldar, som også bygget parken, havna, samt hoteller og strender som omringer området.

Banen ble etter Abu Dhabi Grand Prix 2010 kritisert av førerne for mangelen på forbikjøringsmuligheter. Fernando Alonso var ute av stand til å passere Vitalij Petrov gjennom en stor del av løpet, og Mark Webber ble også liggende bak Alonso. Løpets organisatorer ble oppfordret til å gjøre endringer på banen til løpet i 2011, med henblikk på å lage flere reelle muligheter til forbikjøring. Baneledelsen gikk først med på å gjøre slike endringer, men endringene er senere blitt utsatt som følge av den store økningen av forbikjøringer i Formel 1-sesongen 2011 forårsaket av innføringen av DRS- og KERS-systemene, samt nye dekkstrategier etter at Pirelli erstattet Bridgestone som dekkleverandør.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]