Hopp til innhold

Reims

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reims

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionGrand Est
DepartementMarne
StatusKommune
Grunnlagt0-tallet f.Kr.
Postnummer51100
Areal46,9 km²[1]
Befolkning179 380[2] (2021)
Bef.tetthet3 824,73 innb./km²
Høyde o.h.105 meter
Nettsidewww.reims.fr
Kart
Reims
49°15′55″N 4°01′43″Ø

Reims er en by og kommune i departementet Marne i regionen Grand Est nordøst i Frankrike. Reims historie strekker seg tilbake til romertiden. Den har spilt en svært viktig rolle i fransk historie. Det var her de franske konger ble kronet.

Champagne er en gammel fransk provins som er kjent for sin musserende vinchampagne. Reims er provinsens største by.

Ved folketellingen 2008 var det 188 278 innbyggere i selve byen, mens det når det bymessige området tas med, var rundt 291 735 innbyggere.

Byen og dens arkitektur[rediger | rediger kilde]

De viktigste plassene i Reims er Place Royale med en statue av Ludvig XV. og Place du Parvis med en statue av Jeanne d’Arc. Marsporten (la Porte de Mars) er en 33 m lang og 13 m høy triumfbue (arc de triomphe) med tre buer.

Tre av byens bygninger er siden 1991 oppført sammen på verdensarvlista:

Katedralen Notre-Dame de Reims regnes som en av de betydeligste gotiske kirker i Frankrike. Fra 1100-tallet til 1800-tallet ble de franske konger kronet her. Katedralen ble bygget på 1200-tallet med unntak av vestfronten. Katedralen ble skadet både under 1. og 2. verdenskrig. I 1974 fikk katedralen glassmalerier av Marc Chagall.

Erkebiskopens palass, Tau-palasset, ble bygget mellom 1498 og 1509. Her bodde de franske konger under kroningsfeiringene. De kongelige bankettene ble holdt i salle du Tau. Denne salen har en enorm kamin, medaljonger av erkebiskopene i Reims, og portretter av fjorten konger som er kronet i byen. Fra 1972 har palasset vært et nasjonalt museum.

Klosterkirken Saint-Remi er navngitt etter Sankt Remigius (400-tallet). Den er nesten like stor som katedralen, og tilhørte et kloster. Basilikaen ble bygget over lang tid. Krypten stammer fra det 11. århundre, koret fra det 12., Apside fra det 13. og det sydlige tverrskip fra det 15. Som andre franske klostre ble også dette plyndret og stengt under den franske revolusjon. Helgengraven er en rekonstruksjon av nyere dato.

Vin[rediger | rediger kilde]

Reims er, sammen med Épernay og Ay, et senter for champagneproduksjonen. Mange av de viktigste produsentene (les grandes marques) har hovedkvarter i Reims. De fleste er tilgjengelige for prøvesmaking og omvisning. Champagne modnes i huler og tunneler under Reims.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kelterne grunnla ca. 80 f.Kr. Durocortorum i området hvor Reims ligger. Etter den romerske erobring ble byen under Augustus hovedstad for provinsen Gallia Belgica, senere er også navnet Civitas Remorum nevnt.

Området ble kristnet i senromersk tid, da ble byen et bispesete. I det 8. århundre fant et møte sted mellom Pipin den yngre og pave Stefan III i Reims, og senere møttes Karl den store med Leo III.

Under Napoleonskrigene i 1814 ble Reims inntatt flere ganger. I årene 18701871, under den fransk-prøyssiske krig, var Reims et tysk hovedkvarter.

I 1909 var Louis Bleriot deltager på det første internasjonale flystevne.

Generaloberst Jodl undertegner den betingelsesløse kapitulasjonen

Byen ble sterkt skadet under første verdenskrig. Katedralen ble skadet og måtte restaureres. Basilikaen måtte rebygges fra ruinene i de neste 40. årene. Under andre verdenskrig var det igjen ødeleggelser.

General Eisenhower og de allierte mottok den betingelsesløse kapitulasjonen av den tyske hær i Reims.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]