Hockenheimring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tysklands flagg Hockenheimring
Sted Hockenheim, Tyskland
Tidssone UTC +1
Kapasitet 120 000--
Hovedløp Formel 1, DTM
Lengde 4,574 km
Svinger 13
Banerekord 1.13,780 (Kimi Räikkönen, McLaren, 2004)

Hockenheimring er en racerbane i Hockenheim, Tyskland. Her arrangeres Tysklands Grand Prix i Formel 1 og Deutsche Tourenwagen Masters.

Historie[rediger | rediger kilde]

1930–1960[rediger | rediger kilde]

Hockenheimring ble opprinnelig bygget i 1932 ved å bruke veier i skogen som et alternativ til en bane i Karlsruhe, da denne ble forbudt brukt som racerbane av tyske offiserer. Banen ble brukt til motorsykkelløp og ble utvidet for å kunne brukes som testbane for Mercedes-Benz og Auto Union i 1936. I 1938 endret banen navn til Kurpfalzring og ble kalt dette til 1947. Etter krigen ble det arrangert tyske motorsykkel-Grand Prix-løp, som byttet på å bruke Hockenheimring og andre baner.

Den originale banen var neste åtte kilometer lang og bestod av to rettstrekker forbundet med et «østlig» hjørne i skogen og en U-sving i Hockenheim.

1960–2000[rediger | rediger kilde]

Nye og gamle Hockenheimring

I 1965, da den nye motorveien A 6 separerte landsbyen fra hoveddelen av banen, ble en ny versjon av Hockenheimring bygget, inkludert den nye stadion-delen. Etter at Jim Clark ble drept i 1968 i et Formel 2-krasj, ble det i tillegg bygget to sjikaner og satt opp autovern. Det ble satt opp et lite minnesmerke for Jim Clark ved den første sjikanen hvor han døde. I 1980 ble det lagt til enda en sjikane i Ostkurve etter at Patrick Depailler døde der.

Denne versjonen av banen var veldig stor, med en veldig lang, rask seksjon som gikk gjennom skogen og bestod av fire rettstrekker på cirka 1,3 km hver, separert av en sjikane etterfulgt av en smalere og svingete seksjon inne på stadion. Dette førte til at det var vanskelig å velge oppsett på bilen; enten måtte man velge et oppsett med lite marktrykk for å få mest fart på rettstrekene og mindre grep i stadion-delen, eller omvendt.

2000–[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 2000-tallet krevde F1-styret at banen måtte bli kortere og truet med å avslutte løp her, ettersom det var konkurranse fra andre baner som EuroSpeedway Lausitz og baner i Asia. Styret i Baden-Württemberg sikret finansiering til nytt banedesign ved hjelp av Hermann Tilke for Tysklands Grand Prix 2002. Stadion-delen ble for det meste beholdt som den var, med unntak av nytt veidekke og en trangere første sving (Nordkurve). Banen ble dramatisk forkortet ved at den lange, rette skogsdelen ble fjernet til fordel for flere krappe svinger. Den gamle banedekket i skogen ble revet opp og beplantet med trær. Det har vært mye kritikk av banens nye design, men en trang hårnålssving etter en svært lang rettstrek gir større muligheter til forbikjøring.

Hockenheimring 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]