Lewis Cass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lewis Cass
Lewis Cass - Brady-Handy.jpg
Født 19. oktober 1782
Exeter i New Hampshire
Død 17. juni 1866 (83 år)
Detroit i Michigan
Yrke Politiker og advokat
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
2. guvernør av Michiganterritoriet
1813–1831
Forgjenger William Hull
Etterfølger George Bryan Porter
14. krigsminister i USA
1831–1836
President Andrew Jackson
Forgjenger John Henry Eaton
Etterfølger Joel Roberts Poinsett
USAs ambassadør til Frankrike
1836–1842
Forgjenger Edward Livingston
Etterfølger William R. King
Senator fra Michigan
(1) 1845–1848
(2) 1849–1857
Forgjenger (1) Augustus S. Porter
(2) Thomas Fitzgerald
Etterfølger (1) Thomas Fitzgerald
(2) Zachariah Chandler
22. utenriksminister i USA
1857–1860
President James Buchanan
Forgjenger William L. Marcy
Etterfølger Jeremiah S. Black
Signatur
Lewis Casss signatur

Lewis Cass (født 19. oktober 1782 i Exeter i New Hampshire, død 17. juni 1866 i Detroit i Michigan) var en amerikansk politiker, advokat og general. Under sin lange karriere som politiker var han blant annet guvernør av Michiganterritoriet, krigsminister, ambassadør til Frankrike, senator for Michigan og landets utenriksminister i perioden 1857 til 1860. Han var også demokratenes kandidat ved presidentvalget i 1848.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Cass ble født og vokste opp i Exeter i New Hampshire, hvor han gikk på Phillips Exeter Academy. I 1800, da Cass var 18 år gammel, flyttet han sammen med familien til Marietta i Ohio. Her studerte han rettsvitenskap og giftet seg deretter med Elizabeth Spencer i 1806. Etter utbruddet av den britisk-amerikanske krig tjenestegjorde Cass som brigadegeneral, hvor han blant annet deltok i slaget om Thames på høsten 1813.

Guvernør[rediger | rediger kilde]

Som takk for sin militærtjeneste ble han utnevnt til guvernør av Michiganterritoriet av president James Madison den 29. oktober 1813, en stilling han beholdt frem til 1831. I ly av sin stilling som guvernør ledet han en ekspedisjon sammen med blant andre Henry Schoolcraft til de nordlige delene av Michiganterritoriet, rundt de nordlige delene av De store sjøer og dagens Minnesota, i et forsøk på å kartlegge områdene og finne kilden for Mississippi-elva. Kilden til elven var på denne tiden ikke klarlagt, noe som førte til en uavklart grensesituasjon mellom USA og Britisk Nord-Amerika. Ekspedisjonen fastslo feilaktig at innsjøen Cass-sjøen måtte være kilden til elven, men denne feilen ble rettet opp til å være Itasca-sjøen under Henry Schoolcrafts ekspedisjon i 1832.

Krigsminister og ambassadør[rediger | rediger kilde]

Cass gikk av som guvernør den 1. august 1831 etter at han takket ja til å bli landets neste krigsminister under president Andrew Jackson. I dette vervet var han blant annet en sentral aktør i Jacksons administrasjon med å formulere og implementere politikken om å fjerne fjerne og re-lokalisere den nordamerikanske urbefolkningen. Cass satt som krigsminister frem til 5. oktober 1836, da han ble erstattet av Joel Roberts Poinsett og tok over embetet som USAs ambassadør til Frankrike. Cass hadde stillingen som landets ambassadør til Frankrike frem til midten av november 1842 etter å ha tjenestegjort under presidentene Andrew Jackson, Martin Van Buren, William Henry Harrison, og John Tyler.

Senator og presidentkandidat[rediger | rediger kilde]

Etter en virksomhetsløs periode på tre år ble Cass i mars 1845 valgt inn til senatet som representant fra Michigan og som etterfølger til Augustus S. Porter. I dette vervet var han blant annet styreleder av komiteen United States House Committee on Armed Services. I 1848 gikk han av som senator for å stille som demokratenes kandidat til presidentvalget i 1848, med William Orlando Butler som visepresidentkandidat.

Cass var en ledende talsmann for Folkesuverenitetsprinsippet knyttet til at at folk som bodde i et gitt område selv måtte velge om de ville tillate slaveri eller ikke. Dette skapte splittelse innad i partiet, og førte til at mange demokrater som var imot slaveriet gikk over til det såkalte Free Soil Party. Cass proklamerte at han også var tilhenger til annekteringen av staten Texas. Etter å ha tapt presidentvalget til fordel for Zachary Taylor returnerte han deretter til senatet og tjenestegjorde der fra mars 1849 og helt frem til mars 1857.

Utenriksminister[rediger | rediger kilde]

Den 6. mars 1857 ble Cass utnevnt til landets neste utenriksminister av president James Buchanan. I dette embetet uttrykte han blant annet støtte til amerikanske filibustere. Han bemerket seg også da han fjernet admiral Hiram Paulding fra sin kommando gjennom admiralens landsettelse av marinestyrker i Nicaragua. Cass resignerte fra embetet den 14. desember 1860 på grunn av at president Buchanan verken ikke klarte å beskytte føderale interesser i sørstatene eller å mobilisere hæren, noe som ifølge Cass kunne være med på å forhindre en eventuell løsrivelse av sørstatene.

Etter at han gikk av som utenriksminister trakk han seg tilbake fra politikken. Cass døde den 17. juni 1866 i Detroit i Michigan, i en alder av 83 år. Cass County (Texas), Cass County (Minnesota) og Cass County (Michigan) er tre av totalt ni Cass County som i ettertid fikk sitt navn etter Lewis Cass.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]