Edward Everett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edward Everett
Født11. apr. 1794[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Dorchester
Død15. jan. 1865[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
Boston
BeskjeftigelsePolitiker, diplomat, universitetslærer, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedHarvard University
Georg-August-Universität Göttingen
Phillips Exeter Academy
EktefelleCharlotte Gray Brooks
FarOliver Everett[5]
SøskenSarah Preston Everett Hale
Alexander Hill Everett
BarnWilliam Everett
PartiWhig Party
Det republikanske parti
NasjonalitetUSA
GravlagtMount Auburn Cemetery[6]
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
American Antiquarian Society
UtmerkelserMedlem av American Academy of Arts and Sciences Fellow
15. guvernør i Massachusetts
1836–1840
ForgjengerSamuel Turell Armstrong
EtterfølgerMarcus Morton
USAs minister til Storbritannia
1841–1845
ForgjengerAndrew Stevenson
EtterfølgerLouis McLane
20. utenriksminister i USA
1852–1853
PresidentMillard Fillmore
ForgjengerDaniel Webster
EtterfølgerWilliam L. Marcy
Senator fra Massachusetts
1853–1854
ForgjengerJohn Davis
EtterfølgerJulius Rockwell
Signatur
Edward Everetts signatur

Edward Everett (født 11. april 1794 i Boston i Massachusetts, død 15. januar 1865 på samme sted) var en amerikansk politiker og lærer som representerte Whig Party.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Everett studerte ved Harvard University og ble uteksaminert i en alder av 17 år i 1811, før han deretter studerte teologi. Etter å ha gitt opp med teologistudiene dro han på en to års studiereise til Europa, hvor han tilbragte mye tid på Georg-August-Universität Göttingen og ble den første amerikaner som mottok en tysk Ph.D. På dette oppholdet fikk Everett også opplæring i blant annet fransk, tysk og italiensk språk, i tillegg til at han studerte arkeologi og gresk kunst. Han returnerte til Harvard i 1819 og arbeidet som professor frem til han gikk aktivt inn i politikken og Whig Party.

Kongressrepresentant og minister[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av mars 1825 ble Everett utnevnt til Representantenes hus som kongressrepresentant fra Massachusetts fjerde distrikt. I 1826 avsluttet han for øvrig sitt engasjement som professor ved Harvard, og i 1835 sluttet han i kongressen. Etter dette forsøkte han å bli guvernør i Massachusetts, noe han lyktes med i januar 1836. Everett ble gjenvalgt som guvernør både i 1836, 1837 og 1838, men måtte se seg slått av Marcus Morton året etter. Som guvernør forsøkte han å forbedre den offentlige utdanningen i delstaten, etter mønster av den prøyssiske utdanningsmodellen.

I januar 1840 reiste Everett tilbake til Europa sammen med familien, og ved at Whig Party vant presidentvalget i 1840 ble han i 1841 tilbudt embetet som USAs minister til Storbritannia av president William Henry Harrison på anbefalinger fra Everetts personlige venn Daniel Webster. Han beholdt denne stillingen frem til administrasjonsskiftet i 1845. Etter dette arbeidet Everett som president ved Harvard University frem til 1849.

Utenriksminister og senator[rediger | rediger kilde]

Da Whig Party kom tilbake til makten ved presidentvalget i 1848 gikk Everett tilbake til rikspolitikken og fungerte som viseutenriksminister under Daniel Webster i kabinettet til president Millard Fillmore. Da Webster døde av en fallulykke i november 1852 ble Everett utnevnt til ny utenriksminister ut den gjenværende perioden frem til mars 1853. Umiddelbart etter at perioden gikk ut ble han valgt inn i Senatet som representant for Massachusetts. Her satt han frem til juni 1854 da han gikk av som følge av press fra slaverimotstandere i delstaten som mente at Everett ikke gjorde nok for deres sak.

Etter sin korte periode i Senatet dro Everett rundt i USA med sin familie og holdt flere foredrag til støtte for unionen og andre givende formål. Han var kjent som en dyktig taler, og lyktes blant annet med å samle inn 70 000 dollar for å bevare barndomshjemmet til George Washington. Da resultatet av det kommende presidentvalget i 1860 truet med å skape krig mellom nordstatene og sørstatene ble det det dannet et nytt parti kalt Constitutional Union Party, bestående av tidligere medlemmer av Whig Party.

Constitutional Union Party hadde kun som formål å bevare unionen, og nominerte derfor John Bell som presidentkandidat med Edward Everett som visepresident. Denne konstellasjonen vant tre delstater og fikk i underkant av 13% av stemmene, men ble til slutt beseiret av republikaneren Abraham Lincoln. Etter dette fortsatte han med foredrag hvor han talte til støtte for unionen. Ved presidentvalget i 1864 støttet han Abraham Lincoln og gav uttrykk for dette ved at han aktivt ble med i hans presidentkampanje. Edward Everett døde den 15. januar 1865 i Boston i en alder av 70 år.

Byen Everett i Massachusetts er oppkalt etter ham.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Edward-Everett, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID everette[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Find a Grave[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]