USAs utenriksminister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
USAs utenriksminister
Sittende
Antony Blinken

siden 26. januar 2021
Typeminister
VirkeområdeUSA
ResidensWashington D.C.
Utpekes avUSAs president
Velges avUSAs president
Etablert27. juli 1789
Første
embetsholder
Thomas Jefferson
UnderlagtUSAs president
NestlederUSAs viseutenriksminister
Flagg
Nettstedwww.state.gov (en)
www.state.gov

USAs utenriksminister er et amerikansk føderalt embete i USAs regjering. Utenriksministeren er et av medlemmene av presidentens regjering. Utenriksministeren utnevnes av USAs president med godkjenning av Senatet. Den offisielle tittelen er United States Secretary of State.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

George Washington vedtok den 27. juli 1789 et kongressforslag om en lov om et eget utenriksdepartement ledet av en utenriksminister, hvis embete hadde eksistert siden 1781 iht. konføderasjonsartiklene. Deretter vedtok kongressen en annen lov som gav det nye departementet ansvar for visse innenriksanliggender. Samtidig ble navnet endret fra «utenriksdepartementet» (Department of Foreign Affairs) til «statsdepartementet» (Department of State), hvorpå president Washington signerte denne loven den 15. september 1789. Det nye innenriksansvaret til dette omdøpte departementet var mottagelse, distribusjon og oppbevaring av landets lover, ansvar for landets riksvåpen, bekreftelse av kopier og utarbeidelse ved utnevnelse av kommisjoner med utøvende funksjoner, og endelig ansvar for bøker, aviser og titler ved den kontinentale kongress, inkludert grunnloven og selvstendighetserklæringen.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

De fleste innenriksfunksjoner har blitt overført til andre offentlige instanser. De som fortsatt tilhører departementet er: oppbevaring og bruk av «the Great Seal», utførelse av protokoll-funksjoner for Det hvite hus, skissere presidentkunngjøringer, formell godkjenning av presidentens avgang samt svare på offentlige spørsmål. I tillegg utfører ministeren oppgaver som presidenten er forpliktet til av den amerikanske konstitusjonen, som relaterer til korrespondanse, gi fullmakter og instruksjoner til amerikanske ministere og konsuler i utlandet, og forhandle med utenlandske representanter. Ministeren er også normalt presidentens viktigste rådgiver når det gjelder USAs utenrikspolitikk, og har i det siste blitt ansvarlig for den overordnede retningen, koordineringen og tilsynet av interdepartementale aktiviteter i utlandet, bortsett fra militære funksjoner.

Som den av kabinettmedlemmene med høyest rang er utenriksministeren nr. 4 til å etterfølge presidenten etter visepresidenten, speaker i Representantenes hus i USA og president pro tempore i USAs senat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]