Hopp til innhold

Presidentvalget i USA 1848

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
‹ 1844 USAs flagg 1852 ›
Presidentvalget i USA 1848
7. november 1848
Zachary Taylor Lewis Cass
Kandidat Zachary Taylor Lewis Cass
Parti Whig Demokratene
Hjemstat Louisiana Michigan
Visekandidat Millard Fillmore William Orlando Butler
Valgmenn 163 127
Stater vunnet 15 15
Stemmer 1 361 393 1,223,460
Oppslutning 47,3% 42,5%

Sittende president
James K. Polk
Demokratene

Valgt president
Zachary Taylor
Whig

Presidentvalget i USA i 1848 var det 16. presidentvalget i USAs historie. Valget var helt åpent, sittende president James Knox Polk hadde oppnådd så å si alle de mål han hadde satt seg på en termin, og med en sviktende helse som skulle ta livet hans fire måneder etter at han forlot embedet holdt han løftet sitt om ikke å stille til gjenvalg.

Kart over valgresultatet. Blå viser stater vunnet av Cass/Butler, gull av Taylor/Fillmore. Tallene viser hvor mange valgmenn hver stat hadde. Klikk på kartet for å se en større utgave.

I 1846-47 hadde Whigpartiet lagt all sin energi i å fordømme Polks krigspolitikk, men måtte foreta en rask helomvending nå. I februar 1848 overrasket Polk alle med Guadalupe Hidalgo-traktaten som gjorde slutt på krigen med Mexico og ga USA nye, store territorier (inkludert California og mesteparten av Arizona og New Mexico). Medlemmene i Whigpartiet stemte 2-1 i Senatet for godkjenning av traktaten, og sommeren 1848 nominerte de krigsveteranen Zachary Taylor som sin presidentkandidat. Selv om han lovet fred fordømte han ikke krigen eller Polks krigspolitikk, og Whigpartiet måtte følge opp dette. De skiftet fokus til spørsmålet rundt om slaveri skulle forbys i de nye territoriene. Valget av Taylor kunne virke desperat, han var helt klart ikke dedikert til Whigpartiets prinsipper, men han var populær for sin innsats i krigen.

Demokratene kunne vise til seier i krigen, fred, økonomisk framgang og tilegnelsen av både Oregon og områdene i sørvest, de hadde vært de sannsynlige vinnerne dersom Whigpartiet ikke hadde stilt Taylor som sin kandidat. Hans seier gjorde ham til en av bare to presidenter som noen gang ble valgt fra Whigpartiet før det opphørte på 1850-tallet. Den andre var William Henry Harrison, som ble valgt i 1840, men døde etter å ha holdt embedet i bare en måned. Harrison hadde også vært general.

Taylor og Cass vant begge 15 stater, men fordi Taylor vant i de folkerikeste statene fikk han 36 flere valgmannsstemmer og ble dermed USAs 12. president.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]