William Jennings Bryan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Jennings Bryan
Født19. mars 1860[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Salem
Død26. juli 1925[1][5][6][2]Rediger på Wikidata (65 år)
Dayton
BeskjeftigelsePolitiker, jurist, diplomat, forlegger, redaktør, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedIllinois College
Northwestern University School of Law
EktefelleMary Baird Bryan
FarSilas Bryan
MorMariah Jennings Bryan[7]
SøskenCharles W. Bryan
Mary Elizabeth Bryan
Frances Mariah Bryan
BarnRuth Bryan Owen
William Jennings Bryan Jr.
Grace Bryan Hargreaves
PartiDet demokratiske parti
NasjonalitetUSA
GravlagtÆresgravlunden i Arlington
Medlem avDelta Chi
UtmerkelserÆresdoktor ved University of Florida (1923)
41. utenriksminister i USA
1915–1917
PresidentWoodrow Wilson
ForgjengerPhilander C. Knox
EtterfølgerRobert Lansing
Signatur
William Jennings Bryans signatur

William Jennings Bryan (født 19. mars 1860 i Salem i Illinois i USA, død 26. juli 1925 i Dayton i Tennessee) var en amerikansk advokat, statsmann, og politiker. Han var USAs utenriksminister fra 1913 til 1915.[8]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Den 36-årige Bryan under presidentkampanjen i 1896.

Bryan var medlem av Representantenes hus for Nebraska i to mandatperioder, fra den 4. mars 1891 til den 3. mars 1895. Han var så kandidat til USAs senat, men tapte.

Hans kandidatur i presidentvalget i 1896 satte et landemerke idet han med 36 år var den yngste som var blitt nominert for et av USAs større partier. Med røtter i den populistiske bevegelses reformkrav drev han gjennom banebrytende kampanjemetoder (blant annet med togreiser over landet med hundrevis av taler), satte sosiale og økonomiske spørsmål på spissen med en sosialreformistisk linje, og forsvarte småbøndene overfor østkystens industri- og kapitalinteresser. Han ville at delstatene skulle gi ut egne penger, velge sine senatorer ved alminnelig valg, gikk inn for kvinnelig stemmerett, føderal og progressiv innteksskatt, og motsatte seg såvel gullstandard som penger utgitt av bankene.

Disse krav ble i stor grad gjennomført i og umiddelbart etter demokraten Woodrow Wilsons presidenttid (1913–1921), noe som viste hvilket grep Bryan til tross for sitt image som populistisk og uvalgbar demagog hadde over partiet. Han ble utsett til utenriksminister etter Wilsons seier, men fratrådte etter en tvist om holdningen overfor Tyskland etter RMS Lusitanias torpedering. Bryan var sterkt isolasjonistisk sinnet og motstander av Wilsons idealistiske utenrikspolitikk som var ment å styrke demokratiske stater og spre anglosaksiske frihetsverdier.

Kombinasjonen av Bryans innenrikspolitiske og Wilsons utenrikspolitiske intervensjonisme kom til å danne grunnlagene for demokratenes hovedprogram under Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, John F. Kennedy og Lyndon Johnson.

I kulturspørsmål var Bryan sterkt konservativ og ble til tross for sin bakgrunn i Illinois en levende karikatur av en bakoverskuende sørstatsdemokrat. Mest kjent ble han kanskje for «apeprosessen» (Scopesrettergangen) i Dayton i Tennessee i 1925, da han støttet anklagene mot en lærer, John T. Scopes, som ble anklaget og felt for å ha undervist om evolusjonsteorien. Bare dager etter dommen falt døde Bryan i Tennessee på vei til et politisk møte, 65 år gammel.

Hans bror Charles W. Bryan ble nominert som demokratisk visepresidentkandidat i 1924 men tapte stort mot republikaneren Calvin Coolidges populære administrasjon. Dottern Ruth Bryan Owen var kongressmedlem for Florida 1929–1933 og ambassadør i Danmark 1933–1936, der hun senere døde.

William Jennings Bryan som den feige løven[rediger | rediger kilde]

Ifølge forfatteren Ellen Hodgson Brown er Trollmannen fra Oz en allegori om behovet av pengereform. Frank Baum, forfatter av boken, sympatiserte med Populistpartiet og med William Jennings Bryan. Han gikk også i en protestmarsj til støtte for William Jennings Bryans kandidatur til president i 1896. Hodgson Brown gjør gjeldende at Blikktømmerhoggeren i historien representerer fabrikkarbeiderne, Fugleskremselet symboliserer bøndene, den onde Heks i Vesten representerer bankfamilien Rockefeller og at Den feige løven representerer William Jennings Bryan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/William-Jennings-Bryan, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 144601, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 141, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6nv9jgn, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID bryanw[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ «Biographies of the Secretaries of State: William Jennings Bryan», USAs utenriksdepartement.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]