Itasca-sjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mississippi renner ut av Itasca-sjøen
Kart over Itasca-sjøen og Elk Lake

Itasca-sjøen er en liten innsjø nordvest i Minnesota i USA. Den regnes som kilden til Mississippi.

Sjøen ligger i Clearwater fylke. Den er 4,7 kvadratkilometer stor (dvs. noe større enn Maridalsvannet i Oslo (3,9 km2)). Den ligger 450 meter over havet og har stort sett en dybde på mellom 6 og 11 meter.[1]

Det var geografen og etnologen Henry Rowe Schoolcraft (1793–1864) som først fastslo at Itasca-sjøen var starten på Mississippis 3770 km lange løp mot Mexicogolfen. Dette skjedde i 1832. Schoolcraft hadde også vært med på general Lewis Cass' ekspedisjon i 1820, da Cass-sjøen (lenger ned i elva) var blitt fastsatt som elvas kilde.

Navnet Itasca har en pussig bakgrunn. Schoolcraft benytta det latinske uttrykket veritas caput («det virkelige hodet»). Han plukka så ut de midterste bokstavene, sannsynligvis for å få et navn som hørtes indiansk ut. På ojibwe-språket heter sjøen Omashkoozo-zaaga'igan (Elgsjøen).

Det finnes ellers en annen sjø som i dag bærer navnet Elgsjøen (Elk Lake). Denne har elveforbindelse med Itasca-sjøen, og noen har hevda at den dermed er Mississippis kilde. Dette er imidlertid ikke anerkjent i fagkretser, fordi Elk Lake er så liten. Det samme gjelder Nicolett Creek.

Det er verdt å merke seg at Mississippi renner ut av Itasca-sjøen i nordlig retning, før den svinger mot øst og etterhvert mot sør.

Utløpet blei for øvrig flytta på 1930-tallet. En omkringliggende sump blei drenert, og området blei gjort mer turistvennlig. Det er faktisk mulig enkelte steder her å vasse over elva, noe som utgjør et populært fotomotiv.

Fra 1891 er området rundt sjøen regulert til statlig naturpark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om Itasca-sjøen på nettstedet World Water Database; besøkt 8. juli 2016.