Hamilton Fish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hamilton Fish
Født3. aug. 1808[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
New York
Død7. sep. 1893[2][5][6]Rediger på Wikidata (85 år)
New York
Beskjeftigelse
Utdannet vedColumbia College
Columbia University
FarNicholas Fish
MorElizabeth Stuyvesant
BarnHamilton Fish II[7]
Stuyvesant Fish
Nicholas Fish II
Edith Livingston Fish[7]
Elizabeth Stuyvesant Fish
PartiDet republikanske parti
Whig Party
NasjonalitetUSA
GravlagtSaint Philip's Church Cemetery[8]
Guvernør i New York
1849–1850
ForgjengerJohn Young
EtterfølgerWashington Hunt
Senator fra New York
1851–1857
ForgjengerDaniel S. Dickinson
EtterfølgerPreston King
26. utenriksminister i USA
1869–1877
PresidentUlysses S. Grant
ForgjengerElihu B. Washburne
EtterfølgerWilliam M. Evarts
Signatur
Hamilton Fishs signatur

Hamilton Fish (født 3. august 1808 i Greenwich Village i New York City, død 7. september 1893 i Garrison i New York) var en amerikansk advokat og politiker kjent som henholdsvis guvernør og senator for New York mellom 1849 til 1857, samt som landets utenriksminister under president Ulysses S. Grant i perioden 1869 til 1877.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hamilton Fish var sønn av revolusjonskrigeren Nicholas Fish og Elizabeth Stuyvesant (tippoldebarn av Peter Stuyvesant) som ble oppkalt etter foreldrenes venn Alexander Hamilton. Fish ble uteksaminert ved Columbia College i 1827 og begynte å arbeide som advokat i New York fra 1830 med kontor på Manhattan. Han fungerte som kommisjonær for gjerninger for både byen og fylket New York fra 1832 til 1833, og var deretter kandidat for New Yorks statsforsamling i 1834, men mislyktes i å bli valgt inn. Skuffelsen av å ikke bli valgt inn gjorde at Fish avstod fra all politikk et helt tiår. Han giftet seg i 1836 med Julia Kean (etterkommer av William Livingston), og de fikk tilsammen tre sønner og fem døtre.

Han innleddet sin politiske karriere i Whig Party og var medlem av Representantenes hus fra New York i perioden 1843 til 1845, hvor han til slutt tapte omvalget. Han stilte også ved viseguvernørvalget i 1846, men tapte til fordel for Addison Gardiner. Han fikk likevel vervet i 1847 etter at han ble spurt om å fylle den ledige stillingen etter Gardiner. I 1848 vant han guvernørvalget og gikk inn i stillingen i begynnelsen av januar 1849, hvor han satt i en periode frem til slutten av desember 1850 hvor han ble erstattet av Washington Hunt.

Fra 1851 var medlem av USAs senat som senator for New York før han selv trakk seg fra vervet i 1857. I denne mandatperioden gikk han fra Whig Party til det nyopprettede republikanske partiet. I senatet var han medlem av utenrikskomiteen, og etter at han trakk seg reiste han sammen med familien til Europa før han deretter reiste hjem ved utbruddet av den amerikanske borgerkrigen og for å delta i presidentkampanjen til Abraham Lincoln i forkant av Presidentvalget i 1860.

Utenriksminister[rediger | rediger kilde]

Etter først å ha takket nei til å bli med i kabinettet til president Ulysses S. Grant i 1869 takket han deretter ja til Grants tilbud om å bli utenriksminister i midten av mars 1869 på grunn av at Grant allerede hadde sent sin nominasjon til Senatet før Fish hadde rukket å svare. Som minister var Fish opptatt av å skaffe USA nye territorier gjennom annektering av områder fra Den dominikanske republikk i tillegg til landområder kontrollert av Hudson's Bay Company, som den britiske regjeringen isteden solgte til Canada i 1870. Hamilton Fish var også sentral for amerikanske interesser ved tiårskrigen mellom Spania og cubanske opprørere over Cuba, og støttet dermed Spania for å verne USAs handelsinteresser.

Senere i sin periode dukket det opp grenseproblemer med Mexico i form av indianerraid over grensen, men Fish fant ingen endelig løsning på problemet og overlot dette til sin arvtager William M. Evarts. Fish var først innstilt på å kun sitte i vervet som utenriksminister for en kortere tidsperiode, men hans periode varte i over åtte år, og han gikk av sammen med resten av Grant-administrasjonen i 1877. Etter dette trakk han seg tilbake fra politikken og gikk tilbake til sin rettspraksis og eiendomsforvaltning. Hamilton Fish døde den 7. september 1893 i Garrison i New York.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Hamilton-Fish, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID fishh0[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, BNF-ID 15369240k[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id fish-hamilton[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Find a Grave, Find a Grave 2430, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6jh3j5z, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Find a Grave[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]