William R. Day

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William R. Day
William Rufus Day, bw photo portrait, 1906.jpg
Født17. april 1849
Ravenna i Ohio
Død9. juli 1923 (74 år)
Mackinac Island i Michigan
Gravlagt West Lawn Cemetery
Utdannet ved University of Michigan, University of Michigan Law School
Beskjeftigelse Advokat, dommer, politiker
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
36. utenriksminister i USA
april–september 1898
PresidentWilliam McKinley
ForgjengerJohn Sherman
EtterfølgerJohn Hay
Signatur
William R. Days signatur

William Rufus Day (født 17. april 1849 i Ravenna i Ohio, død 9. juli 1923 i Mackinac Island i Michigan) var en amerikansk advokat, dommer og politiker, kjent som landets utenriksminister i 1898 under president William McKinley.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Day avla sin grunneksamen ved University of Michigan i 1870 og fortsatte deretter med jusstudier ved samme universitet. I 1872 innledet han en karriere som advokat i Canton i Ohio, og mens han praktiserte jus ble han også et aktivt medlem av Det republikanske partiet. Som republikaner fikk han et vennskap med William McKinley, og ble ansatt som juridisk og politisk rådgiver for McKinley i hans kampanjer mot Representantenes hus og som guvernør og president.

Da McKinley ble utnevnt til president ble Day utnevnt til viseutenriksminister (Assistant Secretary of State). Da daværende utenriksminister John Sherman ikke viste seg å være en tilstrekkelig effektiv minister ble Sherman tvunget til å gå av til fordel for Day. Han ble utenriksminister mens Den spansk-amerikanske krigen pågikk, og Day mente at USA burde ha returnert den spanske kolonien Filippinene til Spania, men han var likevel forenelig med McKinleys tøffere linje og aksepterte denne. Days siste diplomatiske handling ble signeringen av fredsavtalen i Paris, før McKinley utnevnte han til dommer i den føderale ankedomstolen og erstattet ham med John Hay.

President McKinley ble for øvrig myrdet i 1901, og etterfølgeren Theodore Roosevelt utnevnte Day som dommer til De forente staters høyesterett i 1903. Han tjenestegjorde i høyesteretten frem til 1922, da han gikk av med pensjon. William Rufus Day døde den 9. juli 1923 i Mackinac Island i Michigan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]