Dean Rusk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dean Rusk
Dean Rusk 1968.jpg
Født9. feb. 1909[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Cherokee CountyRediger på Wikidata
Død20. des. 1994[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (85 år)
AthensRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, advokat, diplomat, universitetslærerRediger på Wikidata
Utdannet ved Davidson College, UC Berkeley School of Law, St John's College, University of California, BerkeleyRediger på Wikidata
Parti Det demokratiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Phi Beta KappaRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandørridder av Order of the British Empire, legionær av Legion of Merit, Presidentens frihetsmedalje, Rhodes-stipendietRediger på Wikidata
54. utenriksminister i USA
1961–1969
PresidentJohn F. Kennedy og Lyndon B. Johnson
ForgjengerChristian Herter
EtterfølgerWilliam P. Rogers
Signatur
Dean Rusks signatur

David Dean Rusk (født 9. februar 1909 i Cherokee County i Georgia i USA, død 20. desember 1994 Athens i Georgia) var en amerikansk jurist, offiser og politiker (Det demokratiske partiet). Han var USAs utenriksminister i perioden 1961–1969 under presidentene John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dacid Dean Rusk var sønn av en fattig gårdbruker i delstaten Georgia. Han gikk på offentlig skole i Atlanta. Etter at han i 1925 var ferdig på Boys High School arbeidet han i to år for en advokat i Atlanta og gikk på Davidson College. På et Rhodes-stipend studerte han så i England på St. John's College i Oxdord.

Fra 1934 til 1940 underviste han ved Mills College i Oakland i California. I 1940 tok han doktorfrad i rettsvitenskap ved University of California i Berkeley. Den 9. juni 1937 giftet han seg med Virginia Foisie. De fikk tre barn.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter å ha deltatt i andre verdenskrig blant annet som stabsoffiser på Kina-Burma-avsnittet, arbeidet han en kort periode i krigsdepartementet i Washington, D.C.. I 1945 fikk han en stilling i utenriksdepartementet. Samme år foreslo han at Korea skulle deles i en amerikansk og en sovjetisk innflytelsessfære. I 1950–1952 hadde han ansvaret for Fjerne østen-spørsmål, og han spilte en viktig rolle for USAs beslutning om å gripe inn i Koreakrigen. Rusks korrespondanse med Sør-Koreas ambassadør i USA, You Chan Yang, fra denne tiden er berømt.

I perioden 1952–1960 var han styreleder for Rockefeller Foundation.

Utenriksminister[rediger | rediger kilde]

I 1960 ble Dean Rusk utnevnt til utenriksminister, og han tiltrådte i januar 1961. Rusk trodde på bruken av militær inngripen for å kjempe mot kommunismen. Under Cubakrisen var han i begynnelsen for et militært angrep, men foretrakk senere en diplomatisk løsning. Han var ytterst skeptisk til en amerikansk krigsinnsats i Vietnam, men forandret mening og gikk inn for dette. Hans offentlige forsvar av USAs engasjement i Vietnamkrigen gjorde at han ofte ble mål for antikrigsprotestene. Han ble også utsatt for kritikk fra amerikansk pro-israelsk hold da han sa at USS «Liberty»-episoden under Seksdagerskrigen hadde vært et målrettet israelsk angrep, og ikke et uhell.

I 1969 ble han tildelt Presidentens frihetsmedalje.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Dean-Rusk, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000003999, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]