Dean Rusk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dean Rusk
Dean Rusk.jpg
Født 9. februar 1909
Cherokee County i Georgia
Død 20. desember 1994 (85 år)
Athens i Georgia
Utdannet ved Davidson College, UC Berkeley School of Law, St John's College
Yrke Soldat, professor og politiker
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelser kommandørridder av Order of the British Empire, legionær av Legion of Merit, Presidentens frihetsmedalje, Legion of Merit
54. utenriksminister i USA
1961–1969
President John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson
Forgjenger Christian Herter
Etterfølger William P. Rogers

David Dean Rusk (født 9. februar 1909 i Cherokee County i Georgia, død 20. desember 1994) var en amerikansk jurist, offiser og politiker (Det demokratiske partiet). Han var USAs utenriksminister i perioden 1961–1969 under presidentene John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson.

Rusk var utdannet jurist ved Berkeley. Etter å ha deltatt i andre verdenskrig, arbeidet han en kort periode i krigsdepartementet i Washington D.C.. I 1945 fikk han en stilling i utenriksdepartementet. Samme år foreslo han at Korea skulle deles i en amerikansk og en sovjetisk innflytelsessfære. I 1950–1952 hadde han ansvaret for Fjerne østen-spørsmål, og han spilte en viktig rolle for USAs beslutning om å gripe inn i Koreakrigen. Rusks korrespondanse med Sør-Koreas ambassadør i USA, You Chan Yang, fra denne tiden er berømt. I 1952–1960 var han styreleder for Rockefeller Foundation.

I 1960 ble Dean Rusk utnevnt til utenriksminister, og han tiltrådte i januar 1961. Rusk trodde på bruken av militær inngripen for å kjempe mot kommunismen. Under Cubakrisen var han i begynnelsen for et militært angrep, men foretrakk senere diplomatiske løsninger. Hans offentlige forsvar av USAs handlinger i Vietnamkrigen gjorde at han ofte ble mål for antikrigsprotestene.

I 1969 ble han tildelt Presidentens frihetsmedalje.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]