Marstein fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marstein fyr
Marstein fyr
Fylke Hordaland
Kommune Austevoll
Funksjon Kystfyr
Opprettet 1877
Fyrtårn
Høyde 17,3 m
Form Rundt
Byggemateriale hvitt steinhus og hvitt tårn
Fyrlys
Lyskarakter blink hvert 10sek., hvitt (bifyr i samme tårn, grp. okkulterende Oc (2), rødt)
Lysvidde 17 n mil
Status
Eier Austevoll kommune
Avbemannet 2002
Automatisert 1987
Vernestatus Ikke fredet
Diverse Radarfyr

Koordinater: 60°07′50,30″N 05°00′36,22″Ø

Marstein fyr i Austevoll kommune i Hordaland er et kystfyr som har vært i drift siden 1877.

Marsteinen er en holme som ligger ved inngangen til Korsfjorden, og dermed innseilingen både til Bergen og Hardangerfjorden. Fyret består av et hvitt steinhus og tårn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Man er ikke helt sikre på opphavet til navnet Marsteinen, men det antas at det er avledet av uttrykket markstein som betyr grensestein.

Etablering av fyret[rediger | rediger kilde]

Allerede tidlig på 1800-tallet ble det foreslått at Marsteinen skulle dagmerkes. Etter hvert som dampskip overtok for seilskip økte trafikken, og man så behovet for et fyrlys. Arbeidet stod ferdig i 1877, og 1. oktober var det lys i fyret for første gang. I 1888 ble lysstyrken forsterket, og i 1915 ble fyret utstyrt med nautofon, et apparat for utsendelse av tåkesignal. I 1920 ble fyret råket av en kraftig storm som gjorde store ødeleggelser på fyrbygningen.[1] I 1923 ble radiopeilesystem testet ut på Marstein fyr, noe som ble en stor suksess og førte til plikt om radiopeiler i alle større fartøy.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I tillegg til at fyret har en viktig plassering i forhold til navigasjon, har øya også hatt en viktig strategisk plassering i kontrollen med skipstrafikken til og fra Bergen. Under andre verdenskrig ble Marstein derfor besatt av nazistene. To kraftige bombeangrep sommeren 1940 førte til store skader på bygningsmassene, mens manglende vedlikehold og feilbruk også hadde ødelagt mye av det tekniske utstyret. I 1949 ble det derfor igangsatt en totalrenovasjon av fyret der det gamle tårnet ble revet og erstattet med et nytt. Samtidig ble fyrvokterboligen reist. Skytestillingene fra krigen er bevart den dag i dag.

Fregattforliset[rediger | rediger kilde]

KNM «Oslo»

I 1994 gikk fregatten KNM «Oslo» (F 300) på grunn ved Marstein fyr etter motorhaveri.[2] Skipet fikk raskt voldsom slagside, og to av mannskapet havnet på sjøen. Den ene ble reddet opp etter 18 minutter i den kalde sjøen, men Kapteinløytnant Torbjørn Tellefsen omkom.[3] Fregatten ble slept av grunnen dagen etter, men sank lenger inne i Korsfjorden.

Avbemanning og konferansedrift[rediger | rediger kilde]

Fyret ble automatisert i 1987 og avbemannet i 2002. Den franske linsen som ble montert da fyret ble oppført, var lenge i bruk selv om den hadde skår fra skudd under andre verdenskrig, men er i senere tid blitt byttet. Det er Kystverket som står for driften av selve fyret, mens Stiftinga Marstein Fyr har ansvar for bygningsmassen og kaianlegget. Fra 2013 er det Panorama Hotell & Resort som har stått for drift av overnatting og konferanser på fyret etter at Austevoll Båt og Cruise ikke ønsket å videreføre driften.[4][5]

Turistattraksjon[rediger | rediger kilde]

Etter avbemanningen overtok Austevoll kommune øya samt fyret i august 2006.[6][7] Fyrvokterboligen ble samtidig totalrenovert etter at stormen Inga hadde brutt bølgebryteren som vernet bygningsmassen og gjort store skader.[8] En flere tonn tung steinblokk hadde da havnet inne i fyrvokterboligen. Det ble derfor bygget ny bølgebryter med moderne armering.

Både næringslivet, Austevoll kommune og regjeringen har avsatt midler til å gjøre Marsteinen til en turistattraksjon.[9][10] I 2010 ble det etablert en stiftelse som hadde som formål å gjøre Marstein tilgjengelig for almennheten gjennom arrangementer og konferansedrift. Stiftelsen var et samarbeidsprosjekt mellom bl.a. Magnus Stangeland, Austevoll kommune og Sund kommune. Det er i dag 11 overnattingsrom med totalt 22 sengeplasser i fyrbygningene.[11] Utfordringene ved å drive stedet er værhard beliggenhet samt vanskelig atkomst. Er det for høye bølger ved kaien er helikopter i praksis eneste transportalternativ. Til gjengjeld har øya egen helikopterplattform.

I forbindelse med Festspillene i Bergen arrangeres det hvert år en friluftskonsert på Marstein fyr.[12] I august 2013 holdt også Halvdan Sivertsen og Jan Eggum konsert på Marsteinen.[13]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Birger Bjørkhaug og Sven Poulsson, Norges fyr, 1986, s. 216
 2. ^ Heltedåd berget 113 Nettavisen
 3. ^ Men fyret blinker videre NRK
 4. ^ Panorama overtar driften av Marstein Fyr Panorama Konferansehotell
 5. ^ «Det er litt galskap å drive hotell her» Vest Næringsråd
 6. ^ Vil gi Marstein fyr en lysende fremtid Bergens Tidende
 7. ^ Austevoll vil kjøpe Marstein fyr NRK
 8. ^ Marstein fyr herjet av "Inga" Bergens Tidende
 9. ^ Jens kjøper Marsteinen NRK
 10. ^ Fyrtårnmidlar til Marstein fyr Hordaland Fylkeskommune
 11. ^ Ta helikopter til hotellrommet MagNews
 12. ^ Festspillsatellitt: Austevoll/ Marsteinen fyr Festspillene i Bergen
 13. ^ Bilete frå konserten på Marstein Fyr 10. august Austevoll kommune

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]