Jøssund kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jøssund kirke
OmrådeBjugn (–2019)
Ørland (2020–)
BispedømmeNidaros bispedømme
Byggeår1875
EndringerRestaurert i 1950
KirkegårdVed kirken
Arkitektur
ByggematerialeTre
Beliggenhet
Kart
Jøssund kirke
63°51′41″N 9°48′31″Ø

Jøssund kirke er en langkirke fra 1875 i Ørland kommune i Trøndelag. Kirken ble oppført av tømmer og reisverk. Historien forteller at kirken har tømmer fra Markabygda i Skogn og at den først ble reist der, deretter fraktet til Jøssund og oppført på Mandal slik den står i dag. Kirken ble bygd i 1875 og vigslet den 27. april 1876 av biskop Andreas Grimelund.

Kirken er 26 meter lang og 13 meter bred, og det er plass til ca. 350 personer.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Ifølge protokollen som ble nedtegnet i forbindelse med planleggingen av den nye Jøssund kirke i 1875, ble det diskutert tre alternative kirketomter: på Mandal, på Rømmen, eller på samme sted som den gamle Jøssund kirke sto, inne på Jøssund. Ifølge vedtaket som ble gjort var det gamle kirkestedet både billigst og best egnet til kirke og kirkegård. Hvorfor kirken allikevel ble bygd på Mandal, står det ikke noe om i protokollen.

Restaureringsarbeider 1950–1952[rediger | rediger kilde]

Et stort restaureringsprosjekt ble satt i gang i 1950 og ferdigstilt i 1952. Arkitekt Tverdahl planla arbeidet og biskop Arne Fjellbu gjeninnviet kirken 29. mai 1953.

I forbindelse med restaureringen ble det gitt mange gaver til kirkens interiør og utsmykning – fra forskjellige organisasjoner, lag og privatpersoner:

  • Lysøysund siloljefabrikk ga 4000 kroner til nye benker.
  • Vallersund samkirkelag bekostet ny ramme på alterbildet og utsmykking av prekestolen.
  • Fem lysekroner ble gitt av henholdsvis Astrid Endorsen, født Mikkelsen; to brødre med etternavnet Haukås, til minne om deres far; Martin J. Rømmen; Lysøsund Samvirkelag og Lysøysund Handelsforening. Kirkens sjette lysekrone ble gitt av Michel Hansen i 1683.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Pipeorgelet[rediger | rediger kilde]

Orgelet er et pipeorgel med 11 stemmer og er levert av Rieger-Kloss-fabrikken i Tsjekkia. Orgelet ble bestilt i 1992 og montert i august i 1993. Innkjøp av nytt orgel ble gjort mulig etter mange års arbeid med innsamling av midler, ved private gaver og ved kommunalt tilskudd.

Altertavlen[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er en reproduksjon etter Adolph Tidemands maleri «Oppstandelsen». Det finnes ingen signatur eller årstall på tavlen.

Døpefonten[rediger | rediger kilde]

Døpefonten er kommet fra den gamle Jøssund kirke. Det samme gjelder klokken som henger i våpenhuset og lesepulten i koret. Den gamle kirken ble revet i 1875.

Kirkeklokka[rediger | rediger kilde]

Kirkeklokka ble laget i 1851 på en fabrikk på Nidelven, og ble gitt i gave fra Thore Petter Berg og hans kone. Da den siste restaureringen ble ferdig i 1949 ble kirkeklokka funnet som suppeklokke på Vallersund Gård. Den ble fraktet tilbake til kirken og plassert i våpenhuset.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]