Jøssund kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jøssund kirke
Jøssund kirke.jpeg
Område Bjugn (–2019), Ørland (2020–)Rediger på Wikidata
Bispedømme Nidaros bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1875
EndringerRestaurert i 1950
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ByggematerialeTre
Beliggenhet

Jøssund kirke
63°51′41″N 9°48′31″Ø

Jøssund kirke er en langkirke oppført av tømmer og reisverk. Historien forteller at kirken har tømmer fra Markabygda i Skogn og at den først ble reist der, deretter fraktet til Jøssund og oppført på Mandal slik den står i dag. Kirken ble bygd i 1875 og vigslet den 27. april 1876 av Biskop Grimeland.

Kirken er 26 m lang og 13 m bred, og det er plass til ca. 350 mennesker. Et stort restaureringsarbeid ble satt i gang i 1950 og var ferdig i 1952. Arkitekt Tverdahl planla arbeidet og biskop Arne Fjellbu gjeninnviet kirken 29. mai 1953. I forbindelse med restaureringen ble det gitt mange fine gaver til kirkens interiør og utsmykning – fra forskjellige organisasjoner, lag og av privatpersoner.

Plasseringa[rediger | rediger kilde]

Det var ikke lett å bli enige om plasseringen av den nye Jøssund kirke i 1875. Ifølge protokollen var det tre alternativer: På Mandal – på Rømmen – eller på samme sted som den gamle Jøssund kirke sto, inne på Jøssund. Ifølge vedtaket som ble gjort var det gamle kirkestedet både billigst og best egnet til kirke og kirkegård. Hvorfor kirken allikevel ble bygd på Mandal, står det ikke noe om i protokollen.

Pipeorgelet[rediger | rediger kilde]

Orgelet er et pipeorgel med 11 stemmer og er levert av Rieger-Kloss-fabrikken i Tsjekkia. Orgelet ble bestilt i 1992 og montert i august i 1993. Innkjøp av nytt orgel ble gjort mulig etter mange års arbeid med innsamling av midler, ved private gaver og ved kommunalt tilskudd.

Altertavlen[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er en reproduksjon etter Adolph Tidemands opprinnelige motiv «Oppstandelsen». Det finnes ingen signatur eller årstall på tavlen.

Døpefonten[rediger | rediger kilde]

Døpefonten er kommet fra den gamle Jøssund kirke. Det samme gjelder klokken som henger i våpenhuset og lesepulten i koret. Den gamle kirken ble revet i 1875.

Kirkeklokka[rediger | rediger kilde]

Kirkeklokka kommer fra en fabrikk på Nidelven og ble laget i 1851 og ble gitt i gave fra Thore Petter berg og hans kone.Da den siste restaureringen ble ferdig 1949 ble kirkeklokka funnet som suppeklokke på vallersund gård. Deretter ble plassert i våbenhuset(hovedingangen) °

Gaver til kirken etter restaureringen[rediger | rediger kilde]

til kirken ble det med restaureringer gitt en rekke gaver:Lysøysund siloljefabrikk ga kr.4000 til nye benker.Vallersund samirkelag bekostet ny ramme på alterbildet og utsmykking av prekestolen. fem lysekroner ble gitt av følgene: 1.Astrid Endorsen,født mikkelsen. 2.brødr. Haukås til minne om sin far. 3.Martin J.Rømmen. 4.Lysøsund Samvirkelag. 5.Lysøysund Handelsforening. Den 6.lyskrone er gitt av Michel Hansen i 1683.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]