Nes kirke (Bjugn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nes kirke (Bjugn)
Nes kirke 011.jpg
Område Bjugn (–2019), Ørland (2020–)Rediger på Wikidata
Bispedømme Nidaros bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1878
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Arkitekt O. Forbrægd
rest. John Tverdahl 1957
ByggematerialeTre
Kirkerommet
PrekestolLaget i tre, i 1878
Beliggenhet

Nes kirke
63°47′05″N 9°36′14″Ø

Nes kirke er en langkirke fra 1878 i Nes i Bjugn (fra 2020 Ørland kommune).

Byggverket er i tre og har 500 plasser. Det er rundt 800 medlemmer i Nes menighet.

Tidligere kirker i Nes[rediger | rediger kilde]

Det ble bygd en kirke på Nes en gang mellom 1520 og 1536, sør for der kirken ligger i dag. I de etterfølgende århundrene var det perioder der kirken var i ganske dårlig forfatning. Det var 8 gårder som soknet til kirken, og pliktarbeid og utgifter til vedlikehold ble ganske utfordrende. Ikke før 1770 tok folk på Nes initiativ til å få bygget opp igjen sitt gudshus. Brev til sorenskriver videreformidles til danskekongen. I 1774 stod Nes kirke ferdig på Berg. I 1820-årene overtok menigheten kirken selv, og vedlikeholdet, som hadde vært svært dårlig noen år, ble adskillig bedre. Da så dagens kirke var oppført, ble gamlekirken tatt ned og gjenoppført som Austefjord kirke.

Dagens kirke[rediger | rediger kilde]

Interiør

I 1870-årene var tanken om ny kirke og kirkegård reist. Det var et ønske om en mer rommeligere kirke på et mer sentralt sted. Stedsvalget for den nye kirken ble i 1874 bestemt til «søndre side av Hellemgårdene». Utvendig ble kirken malt hvit, med grå gesimser og søyler, innvendig lilla i korets vegger, skipets vegger var mattrøde, taket lyseblått med mørkerøde listverk og gesimser. Utstyr til alteret, altertavle og lysekroner ble gitt av frivillige gaver fra enkeltpersoner og grupper. I november 1878 kunne byggekomiteen overlevere nykirken til kommunen. De hadde da hatt nesten 40 møter. Fredag 18. april 1879 ble kirken innviet av biskop Grimerud. Samme dag begynte rivingen av den gamle kirken.

Restaurering[rediger | rediger kilde]

Rett etter krigen ble tanken om et omfattende restaureringsarbeid kastet fram, men det var dårlig økonomi i kommunen. Høsten 1957 vedtok kommunestyret å utsette restaureringen på ubestemt tid. Menighetsrådet svarte med å vedta at kirken da ikke kunne brukes til gudstjenester i vinterhalvåret. Året etter ble det innviglet noen midler. Planen om å bygge nytt bedehus på Val ble innstilt, og Val bedehusforening gav 4000 kroner til utsmykning av kirken. Det holdt til altertavle. Kirken fikk en testamentarisk gave til dekning av malerarbeid ute og inne. Gjennåpningen av kirken skjedde 14. mai 1959.

Nes kirke i dag[rediger | rediger kilde]

I jubileumsåret (1979) ble kirken malt utvendig på dugnad. I forbindelse med bispevisitasen høsten 2002 ble gulvet i koret fornyet med frivillig innsats. Og sommeren 2003 ble forloverstoler pusset opp, skinnet på alterringen skiftet og alterringen med sin forgylling malt opp. Puter til benken og bønneglobe innkjøpt for midler samlet inn fra menigheten og på konserter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]