Hopp til innhold

Rein kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rein kirke
«Bojerkjerka»
OmrådeIndre Fosen (2018–)
Rissa (–2017)
BispedømmeNidaros bispedømme
Byggeår1932
KirkegårdJa
Arkitektur
ArkitektHelge Thiis
Teknikklafteverk
Byggematerialetømmer og treverk
Takrytterløkformet kuppel i krysset
Skipkorskirke
Kirkerommet
Plasser350 sitteplasser
Beliggenhet
Kart
Rein kirke
63°33′52″N 9°55′32″Ø
Rein kirke på Commons

Rein kirke er en korskirke fra 1932 i Indre Fosen kommune, Trøndelag fylke.

Stavkirken og gamlekirken

[rediger | rediger kilde]
Gamle Rein kirke, revet i 1888

Den eldste kirken på Rein var en stavkirke, hvoretter deler fra stavkirkeportaler blir bevart ved Vitenskapsmuseet. Kirken blir omtalt i Aslak Bolts jordebok (side 117) i 1433.[1] I Reformatsen side 403 (1589) framgår det at kirken var anneks til Stadsbygd.[1] Portalplankene beskrives av Erla B. Hohler og datert til 1100-tallet av henne, men stort mer vites ikke om stavkirken.

Det har stått flere kirker på kirkestedet, men det er ikke belagt prestebol til Rein kirke i middelalderen. Hvorvidt det var stavkirken som ble revet i 1650 (slik de fleste ser ut til å anta) eller om det var en annen eldre kirke er usikkert, men en byggmester ved navn «Palle» reiste en ny kirke på stedet som sto ferdig der i januar det året. Det bekrefter en befaring ved kirkestedet: «24. januar 1650 vitterliggjør 6 lagrettesmenn at Rissa annekskirke er nu i sommer ganske av ny opbygt», samt av et regnskap fra 1642 som sier at kirken på dette tidspunkt var «noe brøstfeldig og ville forbedres».

Ved kgl.res. av 28. august 1886 gis det tillatelse til å rive kirken på Rein og å oppføre en ny kirke på Føl, noen kilometer lenger nordøst. Nye Rissa kirke ble reist av stein og vigslet den 26. oktober 1888, og samme år ble gamle Rein kirke revet.

«Bojerkjerka»

[rediger | rediger kilde]

Etter at gamlekirke ble revet, ble imidlertid savnet stort etter den. Forfatteren Johan Bojer tok initiativet og stilte midler til å sette opp ei ny kirke, så lik den gamle som mulig. Han satte også av et fond slik at kirkebygget skulle holdes ved like. Nye Rein kirke ble vigslet den 24. august 1932. Denne kirken kalles også «Bojerkjerka» lokalt, til ære for Johan Bojer.

Byggverket er i tre og har 350 plasser. Arkitekt for kirken var Helge Thiis.

Veiviser til Rissaraset

[rediger | rediger kilde]

Veiviser til Rissaraset står ved Rein kirke. Informasjonstavle om rasområdet står ved Reins kloster, som ligger nærmest tvers over veien for kirken.

Bildegalleri

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Dietrichson, L. (Lorentz) (1892). De norske stavkirker. Cammermeyer. s. 443. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]