Austrått borgkapell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°42′14″N 9°44′35″Ø

Austrått borgkapell
Austrattborgen.jpg
Område Ørland
Bispedømme Nidaros bispedømme
Byggeår trolig mellom 1150 og 1210
Arkitektur
Arkitekt ombygget av Ove Bjelke ca. 1650, restaurert etter brann i 1916 av Wilhelm Swensen
TeknikkMur
ByggematerialeStein
Kirkerommet
PrekestolUtskåret tre, ca. 1600: evangelistene
AlterAltertavle av anonym kunstner ca. 1650: korsfestelsen. Utskåret ramme
Plasser50
Beliggenhet

Austrått borgkapell
63°42′14″N 9°44′35″E

Austrått borgkapell er en kirke konstruert i en rektangulær form, i Ørland kommune, Trøndelag fylke. Kapellet er i stein, har 50 sitteplasser og er innebygget i Austråttborgens hovedbygg.

Austråttborgen ble bygget omkring 1655/56, og byggherre Ove Bjelke tok da utgangspunkt i en middelalderkirke som allerede sto der. Dette var en såkalt «høgende kirke» (høvdingkirke) som sannsynligvis var fra den store kirkebyggeperioden på 1180-tallet. Bjelkes ombygging senket taket, og integrerte kapellets eksteriør med borgens øvrige eksteriør.

Kapellet, med sine merkbart tykkere murer, utgjorde trolig hele høyre siden av den nåværende hovedbygningen, med om lag 13 meter opp til mønet. I vestenden fantes det smalere tårnet som i dag er sentralaksen i hovedbygningen. Dagens lave himling i kapellet skriver seg fra den ombyggingen som ble gjennomført på 1600-tallet. I tårnet kan det tidligere ha vært et privat kapell for slottsherren i etasjen over grunnplanet. Bak i kapellet står en skillevegg, trolig oppført som kor-skranke ca. 1620, men senere flyttet bakover i kirken.

Kapellets benker har utskårede dører og sidevanger i eik. Kun én av benkedørene er bevart, borgherrens dør med Bjelkes våpen og initialene O.B.. Sidevangene, som er 170 cm høye, har et Kristusmonogram, kong Frederik IIIs monogram F3, og hustruenes våpenskjold.

Omvisning i borgkapellet under kongefamiliens besøk i 2006

Altertavlen i 1650-tallets barokkstil er malt og skåret ut av anonyme kunstnere. Maleriet viser korsfestelsen, mens de utskårede englene på rammen viser fram pasjonsredskaper som nagler og tornekrone. Nederst på altertavlen, under bildet, er Bjelkes, Juuls og Lindenows våpenskjold utskåret. Ree & Wallem antyder at den anonyme kunstneren kan være den samme Johan Bilthugger som skar altertavler til Stiklestad, Mære og Frosta kirker.

Kalk og alterdisk i sølv fra 1655 er bevart på Austrått, begge med initialer og våpen for Ove Bjelke og hans to første koner. En messehagel fra 1662 er bevart i Vitenskapsmuseets kirkesamling. Også denne har Bjelkes og hustruenes våpenskjold, foruten en kalvariegruppe. Inntil 1700-tallet fantes også et antependium som hørte sammen med messehagelen.

Den utskårede, åttekantede prekestolen i eik er fra tidlig 1600-tall. Fire av sidene er dekorert, med avbildninger av de fire evangelistene.

Foruten altertavlen er bevart 4 av 7 malerier med bibelske motiv som Ove Bjelke anskaffet til kapellet. 7 av i alt 10 skulpturer fra middelalderen ble reddet under brannen i 1916. Den viktigste av disse er Austråttmadonnaen, en av fire skulpturer i kapellet som skriver seg fra perioden 1220-1260, og som enten er importert fra Nord-England, eller er skåret i Trondheim av en engelsk håndverker. Her finnes også to Olavs-skulpturer, fra 1300- og 1400-tallet.

I et gravkammer bak kirkerommet, med inngang bak alteret, finnes kistene til Ove Bjelke, hans tre hustruer Maren Juul, Regitze Giedde og Hedvig Lindenow, og borgens senere eier Søren Dass (død 1757). Gravkammeret ble bygget i 1667 av Ove Bjelke. Kistene var nedgravd på Ørland kirkegård fra 1859 til 1928. De ble tilbakeført til borgen på olsokdagen 1928, under en stor seremoni med 3000 tilskuere.

Austrått borgkapell er en av 15 kirker i Norge hvor gudsnavnet Jahve er en del av dekorasjonen. Jahve med hebraiske bokstaver er sjelden brukt i norske kirker. Men på altertavlen med motiv fra korsfestelsen finnes det øverst i venstre hjørne.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]