Arne Fjellbu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arne Fjellbu
Arne Fjellbu.jpg
Født19. desember 1890
Decorah
Død9. oktober 1962 (71 år)
Trondheim
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Prest, dagbokskriver
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kommandør av Dannebrogordenen


Arne Fjellbu (født 19. desember 1890 i Decorah i Iowa i USA, død 7. oktober 1962 i Trondheim) var biskop i Nidaros bispedømme. Som domprost i Trondheim ble han 1942 avsatt og forvist av Vidkun Quisling. Etter å ha flyktet til Sverige ble han 1944 konstituert biskop for Den norske kirke i de frigjorte områdene i Nord-Norge.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fjellbu var født i USA, men kom til Norge ti år gammel. Han ble cand.theol. i 1914.

Prest[rediger | rediger kilde]

I en årrekke var han så sekretær i Norges Kristelige Studenterbevegelse, avbrutt av ett års opphold som luthersk prest i Berlin. Etter to år som prest i Borge i Østfold ble han i 1921 student- og hjelpeprest i Nidarosdomen, fra 1937 domprost i Nidaros.

Den folkelige motstanden mot Quislings tyskvennlige NS-regjering under krigen var stor. Bildet viser folkehavet utenfor Nidarosdomen 1. februar 1942 der Fjellbu demonstrativt holdt gudstjeneste etter at NS-markeringen til støtte for regjeringsinnsettelsen i Oslo var ferdig. Norske prester sa opp i protest mot nazifiseringen påsken samme år. Fjellbu ble internert, men flyktet seinere til Sverige. Han ble utnevnt til biskop etter krigen.

Fjellbu tok aktivt del i kirkekampen også før 1. februar 1942. I forbindelse med at Quisling skulle innsettes som ministerpresident hadde Kirkedepartementet gitt ordre om at det skulle holdes en spesiell festgudstjeneste i Nidarosdomen. Fjellbu kunngjorde da at den vanlige høymesse ble utsatt til kl. 14. Mens festgudstjenesten stort sett bare hadde samlet NS-medlemmer, strømmet folk til domkirken for å høre Fjellbu. Men en halvtime før gudstjenesten skulle begynne, grep politiet inn, stengte alle innganger til kirken og jagde vekk dem som var på vei inn. Gudstjenesten gikk likevel sin gang, og på plassen utenfor samlet det seg etter hvert flere tusen mennesker, som spontant begynte å synge salmer.

Den 19. februar 1942 ble Fjellbu avsatt fra sitt embete, og fra 1. mai 1942 fikk han forbud mot å oppholde seg i Nidaros bispedømme. Under forvisningen var han blant annet i Hvitsten, og fra juni 1943Andøya. Høsten 1944 flyktet han til Sverige.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 15. desember 1944 ble han utnevnt til konstituert biskop for de befridde deler av Norge og deltok i frigjøringen av Finnmark i 1944 [1].

I november 1945 ble han utnevnt til biskop i Nidaros og ble vigslet i Nidarosdomen den 13. januar 1946. Han var biskop av Nidaros frem til 1960.

Det var Fjellbu som sto for signingen av Olav V i Nidarosdomen den 22. juni 1958. Biskop Fjellbu var frimurer.

Fjellbu i ettertid[rediger | rediger kilde]

Nardo (Vestlia/Steinan) i Trondheim finnes det en vei oppkalt etter ham, Arne Fjellbus vei.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juve, Jørgen (1906-1983) (1978). Øyeblikk. Oslo: Aschehoug. ISBN 8203097111. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Johan Støren 
Luthersk biskop av Nidaros
Etterfølger:
 Tord Godal