Hundvåg kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 58°59′35,678″N 5°43′36,541″Ø

Hundvåg kirke
Hundvåg kirke II.JPG
Byggeår1983
Arkitektur
ArkitektEdvard og Ingeborg Hoem
TeknikkMur
ByggematerialeTeglstein
Hundvåg kirke på Commons

Hundvåg kirke er en arbeidskirke fra 1983 i Stavanger kommune, Rogaland fylke.

Byggverket er i tegl og har 380 plasser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hundvåg menighet ble utskilt fra Hetland menighet i 1974. Da ble også Buøy, Engøy, Sølyst og Grasholmen utskilt fra St.Petri menighet og lagt til Hundvåg.

Arbeidet med ny kirke til den nye menigheten var ikke ferdig ved utskillelsen, og grunnsteinen til den nye kirken ble ikke lagt ned før i november 1981. Deretter gikk byggingen av kirken relativt fort. Det ble feiret kranselag 1. september 1982, og 13. februar 1983 ble kirken vigslet av biskop Sigurd Lunde, som også hadde stått for grunnsteinnedleggelsen.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Orgel

Orgelet kom på plass i 1986. Det er bygget av Jehmlich Orgelbau i Dresden i Tyskland.

Lysglobe

Hundvåg kirke var den første kirken i Stavanger som fikk lysglobe. Den kom i 1986.

Alteret

Alteret i Hundvåg kirke er blant annet lagd av en stor stein man har funnet på Hundvåg. Denne steinen mener man stammer fra Mariakirken som stod på Hundvåg på 1300-tallet. Dette alteret ble innviet av biskop Bjørn Bue i 1995.

Steinkors

I kirkerommet står det et stort steinkors. Dette korset er beskrevet i kilder fra svært langt tilbake i tid, men brakk i to på et tidspunkt. Korset ble først reist på en gravhaug på gården Husabø. Den øverste delen av korset forsvant, mens korsstammen ble brukt som dørhelle for en låve. Etter lang leting fant man i 1999 toppdelen nedgravd under gulvet i en liten låve like ved Krosshaug, der man mener korset stod opprinnelig. Korset ble så satt sammen og plassert i kirken. Korset har en fullstendig høyde i dag på 3,5 meter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]