Russofobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Russofobi eller russerfiendtlighet er en negativ holdning eller frykt for Russland, russere eller russisk kultur. Det er et uttrykk for fremmedfrykt mot russere og er det motsatte av russofili.

I media eksisterer det et bredt spekter av klisjér om Russland og russere generelt. Flere av disse stereotypene ble utviklet iløpet av den kalde krig[1][2] og ble brukt i den politiske krigen mot Sovjetunionen. Flere av disse fordommene eksisterer fortsatt og viser seg ofte når russiske relasjoner blir diskutert.[3]

Negative synspunkter om Russland i massemediene kan på lik linje med de negative stereotypene av russerne, skape et bilde der russerne er innrammet som fienden.[4][5] Selv flere tiår etter at den kalde krigen ble avsluttet blir fortsatt russerne fremstilt som «Hollywood's go-to villains».[6]

Meningsmåling[rediger | rediger kilde]

I oktober 2004 annonserte den internasjonale organisasjonen Gallup Poll en meningsmåling over negative holdninger ovenfor Russland og russere. Meningsmålingen viste at det fortsatt eksisterte en sterk base med negative holdninger om russere i Europa og vesten generelt. På globale basis viste det seg at Russland var det minst populære landet blant G-8 landene. Den prosentvise delen av landenes befolkning som hadde en veldig eller en delvis negativ holdning til Russland var 73 % i Kosovo, 62 % i Finland, 57 % i Norge, 42 % i Tsjekkia og Sveits, 37 % i Tyskland, 32 % i Danmark og Polen, og 23 % i Estland. Samlet i disse landene hadde 31 % et positivt syn på Russland.

Syn på Russland i vestlig media[rediger | rediger kilde]

Noen[hvem?] russere og vestlige kommentatorer har uttrykt bekymring av at de vestlige mediene har et altfor negativt syn på Russland. Noen russere har til og med gått så lagt som å kalle det «war of information».[7][8][9] I 1995 reporterte the Pew Research Center for the People and the Press at medienes dekning av Russland og dets president Boris Jeltsin var i all hovedsak negativ selv om nasjonale meningsmålinger viste at befolkningen i vesten fikk mer positive holdninger til Russland og var stort sett ukritiske til Jeltsin.[10].

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Envoy complains Britons mistreat Russians». Reuters. 8. juli 2007. Besøkt 30. juli 2007. 
  2. ^ "The west's new Russophobia is hypocritical - and wrong", The Guardian, June 30, 2006
  3. ^ Forest, Johnson, Till. Post-totalitarian national identity: public memory in Germany and Russia. Social & Cultural Geography, Volume 5, Number 3, September 2004. Routledge.
  4. ^ Post-Colonial Debate in Poland
  5. ^ «Framing Russia: The construction of Russia and Chechnya in the western media.». Arkivert fra originalen 1. februar 2014. Besøkt 29. juni 2014. 
  6. ^ Kurutz, Steven (17. januar 2014). «Russians: Still the Go-To Bad Guys». New York Times. Besøkt 18. januar 2014. 
  7. ^ "Pravda" on Potomac, by Edward Lozansky, Johnson's Russia List, December 2005
  8. ^ Why are the American media, both liberal and conservative, so unanimously anti-Russian?, by Ira Straus, Johnson's Russia List, January 2005
  9. ^ Mal:Ru icon Western Media "put" Russia "to the place" Arkivert 22. februar 2008 hos Wayback Machine., by km.Ru, June 2007
  10. ^ 1995 report of the Pew Research Center for the People and the Press Arkivert 26. september 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]