Osenbanden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Osenbanden var et radioprogram som ble sendt på NRK P3 mandag til torsdag og søndag fra 2006 til 2008, og ble omtalt[hvor?] som et humorprogram med substans.[trenger referanse] Programleder Are Sende Osen, kjent fra Bare Are og Are og Odin, ledet programmet, unntatt søndag, da Anne Dorte Lunås var programleder. Programmet hadde premiere 10. april 2006.

Osenbanden var unikt i norsk sammenheng fordi programlederen tok åpent stilling i saker.[trenger referanse] Osenbanden ble sendt fra Tyholt i Trondheim, men med korrespondenter i Oslo og Tromsø. Programmet var på mange måter utypisk for ungdomskanalen, med tunge ukentlige temaer som verdens glemte kriser, i samarbeid med Leger Uten Grenser. Tidligere president i organisasjonen Morten Rostrup, som tok imot Nobels fredspris, var derfor fast gjest de ti første ukene av programmet. Høsten 2006 var generalsekretær i Amnesty Norge, Petter Eide, med i sju uker for å sette fokus på menneskerettigheter. Osenbanden hadde også et stort hjerte for Afrika i samarbeid med NRKs Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen. Samtidig tok det aldri lang tid før Osenbanden tullet med det meste mellom himmel og jord.

I januar 2007 ble Osenbanden kåret til beste radioprogram i 2006 av Adresseavisens lesere. Over 5000 stemte.[1] Osenbanden vant også den samme kåringa i februar 2008, for beste radioprogram i 2007.[2] Osenbanden fikk også hederlig omtale for god journalistikk under utdelinga av den Trønderske journalistprisen for 2007.[3]

I desember 2007 førte et innslag i programmet til at programlederen ble innkalt til Kringkastingsrådet. På programmet kommenterte Are Sende Osen et bilde av paven og kongen av Saudi-Arabia med å si at «Hadde jeg vært diktator i Norge skulle jeg kjeppjage alle katolikker ut av hele landet og beslaglegge eiendommene deres». Samtidig spilte P3 nasjonalsangen. Det var rektor Gjermund Høgh som klaget inn innslaget. I klagen skrev han at han «trodde denne typen radiosendinger var avviklet seinest i 1945». Rektoren for den katolske skolen St. Paul i Bergen la til at han hadde elever på skolen som har flyktet fra sine hjemland fordi de var katolikker.[4][5][6]

Siste sending gikk 31. desember 2008, og sendeflaten ble tatt over av programmet Banden, som var veldig likt Osenbanden. Ken Wasenius Nilsen var programleder i Banden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]