Samvirkelaget (musikkgruppe)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samvirkelaget
SjangerReggae
Aktive år2007

Samvirkelaget er en musikkgruppe bestående av ska-bandet Hopalong Knut og hiphop-gruppa Gatas Parlament.

Bandet sier selv i intervjuer at historien om Samvirkelaget startet på Storåsfestivalen. Hopalong Knut skulle avslutte festivalen og ville ha noe ekstra på sin konsert, de inviterte så Gatas Parlament opp på scenen og samarbeidet begynte så smått.

Samvirkelaget ble nominert til Alarmprisen 2007 både for beste hiphop-/rap-album for albumet Musikk og som beste liveband.[1]

Obiora-saken[rediger | rediger kilde]

Se utfyllende artikkel om Eugene Ejike Obiora

Etter at norsk-nigerianeren Eugene Obiora omkom som følge av å ha motsatt seg arrestasjon utenfor et sosialkontor i Trondheim, reagerte Samvirkelaget på måten saken ble behandlet på, og ville sette søkelys på politivold, statlig rasisme og at politiet selv gransker saker med tjenestemenn innblandet.

Låten Stopp Volden, som omhandler denne hendelsen og en annen situasjon hvor samme politimann var involvert, ble lagt ut på nettstedet myspace. Låten skapte enorm oppmerksomhet, og Samvirkelaget ble trukket for retten av Politiets Fellesforbund, med hensikt i å få gjort låten ulovlig. Noe som ville medført at Samvirkelaget ikke kunne ha framført den på konserter eller gi den ut på plate, som da var planen. Samvirkelaget prøvde å inngå et kompromiss med Politiets Fellesforbund om å fjerne bare navnet på låten, men PF gikk ikke med på andre alternativer enn å fjerne låten helt.

Trondheim tingrett kom fram til at politimannen ærekrenkes i låten, men at det å stoppe den vil være i strid med ytringsfriheten. Saken fikk ingen juridiske følger for Samvirkelaget, allikevel bestemte de seg for å fjerne navnet på politimannen fra teksten. De påstår at dette var fordi de ikke ville at saken skulle gli over i en injuriesak eller ytringsfrihetssak, men sette fokus på de opprinnelige problemstillingene. Politiets Fellesforbund var ikke fornøyde med avgjørelsen og vurderte injuriesøksmål, dette ble imidlertid droppet. Grunnen til det var ifølge Politiets Fellesforbund at det var naturlig å sette punktum når saken mot de fire politimennene var henlagt og navnet fjernet fra låten.

Samvirkelaget bidro sannsynligvis i stor grad til å blusse opp den offentlige debatten og det folkelige engasjementet som kom i kjølvannet av saken.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Satyricon åpner Alarm-showet». vg.no. 12. oktober 2007. Besøkt 22. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]