Lys og varme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Lys og varme» er en sang av Åge Aleksandersen som kom ut i 1984. Sangen er fra albumet Levva livet!. Sangen ble meget godt mottatt av det norske folk, og for Levva Livet fikk Åge Aleksandersen prisen Årets spellemann. I dag er «Lys og varme» et av Norges nasjonalskatter og finnes i flere versjoner.

Eget liv[rediger | rediger kilde]

Sangen ble første gang fremført på avslutningen av Spellemannprisutdelingen i Oslo Konserthus i januar 1984. Siden har den levd sitt eget liv og blitt brukt i seremonier som dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse, ved politiske møter og i utallige konserter. Den er blitt omarrangert for kor, korps og orkester. Sangen finnes på repertoaret til både danseband, pop-og rockeband, salongpianister og visesangere.

Tekst og melodi[rediger | rediger kilde]

Teksten er inspirert av datteren Lines fødsel som var den første han var med på, hans to foregående barn ble født uten Åge til stede.[1] Sangen er også dedisert til henne.-«Lys og varme» er summen av sanger jeg hørte som barn; i søndagsskolen (Åge har mange stjerner for frammøte), i Frelsesarmeens speidergruppe, og ikke minst sanger min far introduserte meg for, forteller han. Som Edvin Persson og framfor alt Lapp-Lisa («du kan komme med hva du vil, men det blir ikke bedre»), fortalte han til Adresseavisen i 30. januar 2009.[2]

Oversatt[rediger | rediger kilde]

«Lys og varme» er oversatt til alle de nordiske språkene og eksisterer også på engelsk, nederlandsk og spansk. I 2007 ble «Lys og varme» også presentert og analysert i NRK-programmet Landeplage.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aleksandersen, Åge (1989). Sanger. Oslo: Scanbok. s. 10. ISBN 8290554168. 
  2. ^ Kødder ikke med «Lys og Varme»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]