Anson Burlingame

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anson Burlingame
Burlingame.gif
Født14. november 1820
New Berlin
Død23. februar 1870 (49 år)
St. Petersburg
GravlagtMount Auburn Cemetery
Utdannet ved University of Michigan, Harvard Law School
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, advokat
Parti Det republikanske parti
NasjonalitetUSA
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Anson Burlingame (født 14. november 1820 i New Berlin i New York i USA, død 23. februar 1870 i Sankt Petersburg) var en amerikansk politiker og diplomat.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1823 kom Anson Burlingame med sine foreldre (Joel Burlingame og Freelove Angell) til Seneca County i Ohio; i dro familien videre til Detroit i Michigan. Han fikk skolegang på privatskoler på de respektive hjemsteder. Burlingame tok akademisk eksamen ved Harvard college og var en tid advokat i Boston.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Han gjorde seg kjent som en av de dyktigste folketalerne i Free Soil Party og ble innvalgt i 1854 i den amerikanske kongressen, der han først sluttet seg til det nativistiske «Know-Nothingpartiet», men gikk over til Det republikanske parti da dette ble opprettet i 1855.

Burlingame vant stor popularitet ved å utfordre Preston Brooks til duell etter dennes overvold mot Charles Sumner. Duellen ble det imidlertid ikke noe av, fordi den måtte foregå i Canada og Brooks ikke ville reise dit gjennom «fiendeland».

Diplomat[rediger | rediger kilde]

I 1861 forlot Burlingame på grunn av vaklende helse kongressen og ble da utnevnt av president Lincoln til amerikansk minister i Wien, Men han ble ikke godtatt der på grunn av sine sterkt uttrykte sympatier for ungarerne og det nye kongeriket Italia. Han ble da i stedet sendebud tili Kina og vant der så store fortjenester at han ved sin hjemreise i 1867 ble av Tongzhi-keiserens myndigheter utsett til ekstraordinært kinesisk sendebud for å slutte vennskapsavtaler med USA og europeiske makter.

Burlingame ankom i 1868 i spissen for en tallrik kinesisk sendeferd til Washington og inngikk «The Burlingame treaty». Den regulerte blant annet gjensidig rett til å utse konsuler, religionsfrihet for amerikanere i Kina og kinesere i USA, gjensidige fordeler vedrørende deres rett til å bereise hverandres land, og annet.

Burlingame dro så med delegasjonen på en rundreiser i Europa og sluttet lignende avtaler med Storbritannia, Danmark, Sverige-Norge, Nederland og Preussen. Under pågående forhandlinger med Russland døde han i St. Petersburg i 1870.

Litteratur[rediger | rediger kilde]