Anson Burlingame

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anson Burlingame

Anson Burlingame (født 14. november 1820 i New Berlin i New York i USA, død 23. februar 1870 i Sankt Petersburg) var en amerikansk politiker og diplomat.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1823 kom Anson Burlingame med sine foreldre (Joel Burlingame og Freelove Angell) til Seneca County i Ohio; i dro familien videre til Detroit i Michigan. Han fikk skolegang på privatskoler på de respektive hjemsteder. Burlingame tok akademisk eksamen ved Harvard college og var en tid advokat i Boston.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Han gjorde seg kjent som en av de dyktigste folketalerne i Free Soil Party og ble innvalgt i 1854 i den amerikanske kongressen, der han først sluttet seg til det nativistiske «Know-Nothingpartiet», men gikk over til Det republikanske parti da dette ble opprettet i 1855.

Burlingame vant stor popularitet ved å utfordre Preston Brooks til duell etter dennes overvold mot Charles Sumner. Duellen ble det imidlertid ikke noe av, fordi den måtte foregå i Canada og Brooks ikke ville reise dit gjennom «fiendeland».

Diplomat[rediger | rediger kilde]

I 1861 forlot Burlingame på grunn av vaklende helse kongressen og ble da utnevnt av president Lincoln til amerikansk minister i Wien, Men han ble ikke godtatt der på grunn av sine sterkt uttrykte sympatier for ungarerne og det nye kongeriket Italia. Han ble da i stedet sendebud tili Kina og vant der så store fortjenester at han ved sin hjemreise i 1867 ble av Tongzhi-keiserens myndigheter utsett til ekstraordinært kinesisk sendebud for å slutte vennskapsavtaler med USA og europeiske makter.

Burlingame ankom i 1868 i spissen for en tallrik kinesisk sendeferd til Washington og inngikk «The Burlingame treaty». Den regulerte blant annet gjensidig rett til å utse konsuler, religionsfrihet for amerikanere i Kina og kinesere i USA, gjensidige fordeler vedrørende deres rett til å bereise hverandres land, og annet.

Burlingame dro så med delegasjonen på en rundreiser i Europa og sluttet lignende avtaler med Storbritannia, Danmark, Sverige-Norge, Nederland og Preussen. Under pågående forhandlinger med Russland døde han i St. Petersburg i 1870.

Litteratur[rediger | rediger kilde]