Tees

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tees
Victoria Bridge i Stockton-on-Tees
LandEnglands flagg England
GrevskapDurham, North Yorkshire
Lengde132 km
Nedbørfelt1 834 km²
StartCross Fell i Penninene
  – Høyde754 moh.
  – Koord.   54°42′15″N 02°28′15″V
MunningNordsjøen mellom Hartlepool og Redcar
  – Koord.   54°38′35″N 01°09′00″V
SideelverLeven, Skerne, Greta, Balder, Lune
Kart
Tees
54°38′00″N 1°09′00″V

Tees ved ruinene av middelalderborgen Barnard Castle

Tees er ei elv i Durham og North Yorkshire i det nordlige England. Fra kildene i Penninene renner den østover til munningen i Nordsjøen mellom Hartlepool og Redcar. Elva er 137 km lang, og har et nedbørfelt1 834 km². De største sideelvene er Leven, Skerne, Greta, Balder og Lune.

Elvas løp[rediger | rediger kilde]

Elva har sitt utspring på østsiden av fjellet Cross Fell i Penninene, like innenfor grensa til Cumbria. Den renner derfra i østlig retning og inn i grevskapet Durham. I dette området, som kalles Teesdale, er den omgitt av et øde landskap med lyngheier og topper på opptil 760 moh. Dette området er en del av North Pennine Area of Outstanding Natural Beauty. Det er også nylig utpekt som geologisk Europark, den første i Storbritannia.

En serie fosser og stryk, hvor elva renner over en rekke klipper av svart basalt, kalles Cauldron Snout. Fra rett nedenfor dette stedet og til munningen utgjør Tees nesten uten avbrudd grensa mellom de historiske grevskapene Yorkshire og Durham, men etter lokalstyrereformen i 1974 ligger det meste av elva innenfor Durhams nåværende grenser. Nedenfor Cauldron Snout blir dalen bredere, og trær og enkelte landsbyer begynner å dukke opp langs elva. På denne strekningen danner elva også det kjente fossefallet High Force, en av Englands høyeste og mest vannrike fosser.

Fossen High Force i Teesdale.

Tees renner deretter forbi Middleton-in-Teesdale, og landskapet blir etter hvert roligere. Elva passerer passerer byen Barnard Castle med Eggleston Abbey og Rokeby Hall. Dalen åpner seg nå helt opp, og elva slynger seg over det frodige og flate jordbrukslandskapet sør og øst for byen Darlington. Elva, som til nå har helt i en stort sett øst-sørøstlig retning, vender nå mot nordøst, med kurs for de tett befolkede områdene ved Teesside.

Etterhvert som den nærmer seg havet blir Tees en viktig kommersiell vannvei der den renner gjennom byene Stockton-on-Tees og Middlesbrough. Mellom disse to byene ligger Tees Barrage, og nedenfor denne demningen er elva påvirket av tidevannet. Nedenfor Middlesbrough vider elva seg ut i et bredt estuar. Her ligger også Teesport, en av Englands travleste havner, som er bygget på en landfylling på sørsiden av Tees. Elva munner til slutt ut i Nordsjøen mellom byene Hartlepool i nord og Redcar i sør.

Endringer i elva[rediger | rediger kilde]

Tees passerer gjennom Portrack Cut mellom Middlesbrough og Stockton.

På begynnelsen av 1800-tallet ble elva rettet ut for å spare tid og penger for båttrafikken. Mellom Stockton-on-Tees og Middlesbrough gikk elva opprinnelig i to store meandere, først mot sør og deretter mot nord. To nye vannveier, kalt «Mandale Cut» og «Portrack Cut» ble gravd ut mellom elvesvingene for å rette ut elva. Før dette arbeidet ble gjort kunne båtreisen reisen fra Thornaby til Middlesbrough, når man tok hensyn til tidevann og andre faktorer, ta like lang tid som turen fra munningen av Tees til London. Mandale Cut på 200 meter, gjennom den sørlige meanderen, var den korteste av de to snarveiene. Portrack Cut på rundt en kilometer var betydelig lengre, selv om den nordlige meanderen den fjernet var betydelig mindre enn den sørlige. Ingen av meanderne er synlige i dag, med unntak av at den lille Stainsby Beck renner inn i en vannvei som på kart er merket først som «The Fleet» og deretter «Old River Tees». Den nye demningen Tees Barrage ligger like ved Mandale Cut.

Helt siden disse utrettingene ble foretatt har elva fortsatt med å gjennomgå endringer i både elveleie og -bredder for å gjøre den dypere og lettere seilbar. Elva er gjort betydelig smalere gjennom dumping av skipsballast og slagg fra jernverk langs de tidligere breddene, noe som har økt erosjon og utgraving av elvebunnen. Kart laget før 1900[1] viser at elveløpet mellom Stockton og Middlesbrough var opptil 300 meter bredt, med mange grunner og sandbanker. Dagens elveløp varierer stort sett mellom 100 og 200 meter.

Forurensing[rediger | rediger kilde]

Paddy's Hole på sørsida av Tees' estuar ved Redcar.

Ved sandflatene Seal Sands i Tees' estuar var det tidligere kolonier av både steinkobbe og havert. Men etterhvert som det ble bygget ut mer og mer industri langs Tees økte også forurensingen som følge av dette, og selbestandene gikk sterkt tilbake. Over en periode på 10 år var disse dyrene helt borte fra estuaret på grunn av forurensing. Men i løpet av de siste årene har vannkvaliteten blitt dramatisk forbedret, og selene kan igjen observeres både i selve estuaret og på slettene ved Seal Sands.[2] Seal Sands-området er nå utpekt som naturreservat, «Teesmouth National Nature Reserve».[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pattenden, D.W. (2001): The History of the River Tees in Maps, 3. utg., Cleveland and Teesside Local History Society, ISBN 095071996X
  2. ^ «Natures World» Arkivert 22. mars 2010 hos Wayback Machine., Natures World Tees Feature
  3. ^ «Teesmouth National Nature Reserve» Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine., Tees Valley

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]