Penninene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Whernside og Ribblehead Viaduct i Penninene.
Penninenes beliggenhet i England.

Penninene er en fjellkjede i England. Den kalles ofte «Englands ryggrad», fordi den utgjør en ubrutt kjede fra Peak District i Midlands gjennom Yorkshire Dales, West Pennine Moors og Cumbrian Fells til Cheviot Hills ved den skotske grensen. Den totale lengden er omkring 400 km.

Fjellene er ikke særlig høye, og omtales gjerne som åser (hills). Den høyeste toppen er Cross Fell øst i Cumbria, på 893 moh.; andre kjente topper er Mickle Fell (788 moh.), Whernside (736 moh.), Ingleborough (723 moh.), Pen-y-ghent (693 moh.) og Kinder Scout (636 moh.).

Penninene er det viktigste vannskillet i det nordlige England, og deler området i en østlig og en vestlig del. Elvene Eden, Ribble og Mersey har alle sitt utspring i Penninene og renner vestover mot Irskesjøen. På den andre siden finner man elvene Tyne, Tees, Swale, Aire, Don og Trent som renner mot Nordsjøen.

Geologien domineres av store forekomster av sandstein og kalkstein, noe som fører til at det finnes mange grotter og underjordiske elver, særlig på østsiden. Noen av disse er blant de største i England, for eksempel gapet ved Gaping Hill (over 107 meter dypt) og Rowten Pot (over 111 meter). Kalksteinen har også gikk opphav til noen uvanlige formasjoner, som kalksteindekket man finner i deler av Yorkshire.

Landskapet består for en stor del av høytliggende myrlandskap skilt av fruktbare daler. I forhold til resten av England er befolkningstettheten generelt lav. De viktigste næringsveiene er sauehold, steinbrudd og turisme.

Penninene regnes som et av de vakreste områder i England. Den nordlige delen er erklært som en Area of Outstanding Natural Beauty¨, mens deler av Penninene er inkludert i nasjonalparkene Peak District, Yorkshire Dales og Northumberland.

Turveien Pennine Way strekker seg hele veien langs Penninene.

Navnet antas å komme fra et keltisk ord, penno, som betyr «ås», men dette er noe usikkert da man ikke finner tidligere referanser til den enn fra det 18. århundre. Det er sannsynlig at navneformen er påvirket av Appenninene i Italia, som mange engelske gentlemen besøkte i den tiden Penninene ser ut til å ha fått sitt moderne navn. Også det navnet forklares med samme keltiske ord.