Aed av Dalriada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aed den hvite
Konge av Dalriada
Født8. århundreRediger på Wikidata
Død778Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
Ektefelle?
FarEochaid III av Dalriada
BarnEochaid IV av Dalriada
NasjonalitetDalriada
Annet navnÁed Find
RegjeringstidFra før 768–ca. 778

Aed Find, med tilnavnet «den hvite» (skotsk-gælisk: Áed mac Echdach; født før 736, død 778) var konge av Dalriada (et område i moderne vestlige Skottland og grevskapet Antrim i Irland) fra før 768 til sin død. Áed var sønn av Eochaid mac Echdach, en etterkommer av Domnall Brecc i direkte linje fra kongene fra Cenél nGabráin. Han etterfulgte Eogan; det er uklart hva slags, om noe, slektskap det var mellom dem. Han ble selv etterfulgt av Fergus II. Navnet Áed er skotsk-gælisk (walisisk: Aed) av irske ord av indoeuropeisk opprinnelse i betydning «ild».[1] I irsk mytologi var navnet knyttet til en gud i underverden, Aodh.[2]

I henhold til senere genealogier var Áed tippoldefar til Kenneth MacAlpin (Cináed mac Ailpín), som tradisjonelt ble regnet som den første kongen av skottene (han var isteden den første gæliske kongen av pikterne). Denne avstamningen gikk via Áeds sønn Eochaid mac Áeda Find og Eochaids sønn Alpín mac Echdach. Bevisene for eksistensen av Eochaid og Alpín er av sen opprinnelse og ikke overbevisende, og viser tegn på fabrikasjon i høymiddelalderen.

Ulster-annalene for året 768 rapporterer «Bellum i Fortrinn iter Aedh & Cinaedh»: et slag i Fortriu mellom Áed og Cináed. Dette er forstått som at Áed Find og den piktiske konge Ciniod I (kalt for Cinadhon i henvisningen til hans død i 775). Med denne seieren etablerte antagelig Áed Find sin autoritet som konge av Dalriada.[2] Annalene av de fire mesterne, en mindre pålitelig kilde, har gitt en annen versjon av dette slaget, og plassert det i Leinster. Seierherren er oppgitt som Cináed mac Flainn av Uí Failgi og hans beseirede fiende som en viss Áed.

Áeds døde i 778 er notert av Ulster-annalene. Han synes å ha bli fulgt som konge av sin bror Fergus mac Echdach.

Krønike om kongene av Alba nevner noe som «Lovene til Áed mac Echdach» under styret til Áeds antatte oldebarn Donald MacAlpin (Domnall mac Ailpín): «På hans tid gjorde gælerne med deres konge rettighetene og lovene til kongeriket, [som er kalt for lovene] til Áed, Eochaids sønn, i Forteviot.[3] Hva disse lovene angikk er ikke kjent.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Det moderne ordet aodh i betydningen «betennelse» eller som en frase med det irske ordet for «kløe» (tochas), har gitt aodh thochais, «brennende kløe», er åpenbart beslektet med dets opprinnelige mening. Jf. Bhaldraithe, Tomás de; Ó Dónaill, Niall, red. (1977): Foclóir Gaeilg-Béarla, Dublin
  2. ^ a b Ashley, Mike (2012): The Mammoth Book of British Kings and Queens, Hachette UK
  3. ^ Anderson, Early Sources, s. 291, siterer William Forbes Skene

Litteratur[rediger | rediger kilde]

For primærkilder, se eksterne lenker nedenfor

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Eogan 
Konge av Dalriada
(ca. 768–ca. 778)
Etterfølger:
 Fergus II