Hopp til innhold

Blindern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blindern
Universitetsområdet på Blindern
Basisdata
BydelNordre Aker
KommuneOslo
Grenser tilVinderen, Gaustadbekkdalen, Ullevål Hageby, Marienlyst, Frøen
NavnebakgrunnBlindern Gård
Beliggenhet
Kart
Blindern
59°56′18″N 10°43′30″Ø

Utsyn over deler av universitetsområdet på Blindern i Oslo.

Blindern er et strøk i bydel Nordre Aker i Oslo. Det er mest kjent for å være vertskap for store deler av Universitetet i Oslo, men har også en del eneboliger. Området Blindern–Gaustad ble i stor grad bygget ut med universitetsvirksomhet og forskningsinstitutter fra 1950-årene og da omtalt som Forskningsbyen.[1]

Beliggenhet

[rediger | rediger kilde]

Blindern grenser mot Vinderen i vest, Gaustadbekkdalen i nordvest og nord, Ullevål Hageby i nordøst og øst, området rundt Vestre Aker kirke i sørøst, Marienlyst i sør og Frøen i sørvest.

Noen av Blinderns grenser er sammenfallende med bydel Nordre Akers grenser mot andre bydeler. Dette gjelder mot Vinderen og Frøen (bydel Vestre Aker), samt Marienlyst og området til Vestre Aker Kirke (bydel St. Hanshaugen)

Litt mer spesifikt er Blindern avgrenset av den sydligste grenselinjen til bydel Vestre Aker/Nordre Aker, deretter Sognsvannsbanen fra Blindern stasjon til gaten Vestgrensa, deretter Vestgrensa til Sognsveien, og deretter grenselinjen til bydel St. Hanshaugen/Nordre Aker til tilbake til startpunktet.

Gammel historie

[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra gården Blindern som var en av Akers mange vin-gårder (gårder med navn som opprinnelig sluttet på -vin), og kan dermed dateres til de første århundrene av vår tidsregning. Deler av Blindern var bondeeid gjennom hele middelalderen. I nyere tid var Blindern-bøndene foregangsmenn for moderne gårdsdrift.

Som universitetsområde

[rediger | rediger kilde]
Sophus Bugges hus ble tegnet av Leif Olav Moen og oppført 1962
Kristine Bonnevies hus huser Biologisk institutt
Kjemibygningen ble tegnet av Hans Anmarkrud og Rolf Ramm Østgaard og oppført 1969. De fremste blokkene huser Kjemisk institutt, de bakre Fysisk institutt
I Vilhelm Bjerknes' hus foregår bachelor-undervisning ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Området er spesielt kjent for Universitetet i Oslo som ble flyttet hit like før andre verdenskrig, og navnet «Blindern» brukes ofte i dagligtalen som synonym for Universitetet i Oslo, i hvert fall for de delene av universitetet som ligger der. De fleste av universitetsfakultetene ligger på Blindern, mens juridisk fakultet ligger i sentrum, psykologisk institutt flyttet noe utenfor Blindern i 2002 og medisinsk institutt ligger ved Rikshospitalet på Gaustad.

Ole-Johan Dahls hus, med institutt for informatikk, i Gaustadbekkdalen like nordvest for Blindern åpnet 2011.

Blindern Studenterhjem ble åpnet i 1925 og er et studenthjem med plass til over 220 studenter. Studenthjemmet ble bygget i nyklassisismens formspråk og tegnet av arkitekt Nicolai Beer. Bygningene ligger like ved Universitetet i Oslo og ble fredet av Riksantikvaren i 1997. «Villa Eika» var tidligere den såkalte husfarboligen til Blindern Studenterhjem, men huser nå blant annet Studentparlamentet på Universitetet i Oslo og Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Samferdsel

[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen hovedveier i området, så biltrafikken er relativt rolig.

Blant kollektivtrafikk er det:

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Forskningsbyen gror fram på Blindern». Dagbladet. 30. april 1954. s. 1. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]