Hopp til innhold

Ceuta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ceuta

Flagg

Våpen

LandSpanias flagg Spania
Statusautonom by
Ligger vedMiddelhavet
Adm. senterAlmina-halvøya
Postnummer51000–51999
Retningsnummer856
Areal18,5 km²
Befolkning83 039[1] (2023)
Bef.tetthet4 488,59 innb./km²
Høyde o.h.10 meter
Bystatus14. mars 1995
Nettsidewww.ceuta.es/ceuta/
Kart
Ceuta
35°53′12″N 5°18′00″V

Ceuta er en spansk eksklave i Nord-Afrika, beliggende på middelhavskysten av Marokko, på det nordligste punktet i Maghreb, nær Gibraltarstredet som skiller byen fra det spanske fastlandet. Eksklaven har et areal på om lag 28 km².

Ceuta er en av Spanias autonome regioner og er dominert av fjellet Monte Hacho hvor det er en befestning for den spanske hæren. Monte Hacho er en av flere mulige plasseringer for den sørlige av Herkulessøylene fra den greske antikken, en annen kan være Jebel Musa, vest for Ceuta.

Kart over Ceuta

Marokko gjør krav på byen, sammen med den andre autonome byen Melilla og en rekke spanske øyer. Disse områdene var aldri en del av Spansk Marokko. Melilla har vært spansk siden 1497 og Ceuta siden 1580 og da Spania ga kolonien Spansk Marokko uavhengighet i 1956, fulgte ikke disse områdene med inn i den nye staten Marokko, som ble bestående av det tidligere Spansk Marokko og Fransk Marokko.

Ceutas strategiske beliggenhet har gjort byen til et møtepunkt for handel mellom en rekke ulike kulturer og for militære aksjoner — noe som begynte med karthagerne i det femte århundre før Kristus, og disse kalte byen for Abyla. Det var ikke før romerne tok kontroll over området rundt år 42 at havnebyen, som da hadde navnet Septem, fikk en nesten utelukkende militær rolle. Rundt 400 år senere tok vandalene over romernes kontroll, og senere overtok vestgotere fra Hispania og Bysants.

I 710, da de mauriske hærene nærmet seg byen, skiftet den bysantinske guvernøren Don Julián side og fikk dem til å invadere Den iberiske halvøy i stedet. Under ledelse av den berbiske generalen Tariq ibn Ziyad ble Ceuta benyttet som utgangspunkt for angrep på det vestgotiske Hispania rett etter.

Etter Don Juliáns død tok araberne direkte kontroll over byen, men dette møtte stor motstand blant den berbiske befolkningen, og disse ødela byen i et opprør i 740. Byen lå deretter i ruiner til 900-tallet, da den ble gjenetablert av Majakas, høvding av den berbiske Majkasa-stammen. Etter en kort periode med flere herskere, gikk byen i 927 tilbake til spansk styre, da under kontroll av al-Andalus, sammen med Melilla samme år og Tanger fra 951. Det var kaotiske forhold fra 1031, etter at Umayyad-kalifatet falt dette året, men Ceuta, sammen med det øvrige av det muslimske Spania ble tatt over av almoravidene i 1084. Almoravidene ble etterfulgt av almohadene som erobret Ceuta i 1147 og styrte byen fram til den ble erobret av hafsidene fra Tunisia i 1242. Allerede i 1249 ble hafsidene kastet ut av byen og deretter gikk byen gjennom en periode med politisk ustabilitet da Kongedømmet Fez og Kongedømmet Granada lå i strid om byen. I 1387 ble Ceuta til slutt tatt av Kongedømmet Fez, med assistanse fra Aragón.

Havnen i Ceuta med Monte Hacho i bakgrunnen.
Typisk vegetasjon i den ubebygde delen av Ceuta med trelyng, korkeik og gul Calicotome villosa.

Den 14. august 1415 ble Ceuta okkupert av Portugal under Johan I av Portugal. Etter at Portugal mistet sin uavhengighet til Spania i 1580, hadde flertallet av befolkningen i Ceuta spansk bakgrunn. Dette førte til at Ceuta var den eneste byen i Det portugisiske imperiet som valgte å stå på spansk side da Portugal igjen fikk sin uavhengighet i 1640 og krig brøt ut mellom disse to landene.

Ceutas formelle tilknytning til Spania ble anerkjent i Lisboa-traktaten, som bestemte at fra 1. januar 1668 overførte kong Alfons VI av Portugal formelt Ceuta til Karl II av Spania. Imidlertid beholdt byen det originale portugisiske flagget, og dagens flagg har en variant av Portugals riksvåpen. Flaggets bakgrunn er det samme som dagens flagg for Lisboa.

Da Spania anerkjente uavhengighet for Spansk Marokko i 1956, forble Ceuta og det øvrige plazas de soberanía under spansk styre da disse områdene ble betraktet som en integrert del av den spanske staten.

Kulturelt sett er det moderne Ceuta ansett å være en del av den spanske regionen Andalucía. Byen har inntil nylig vært en del av provinsen Cádiz — den spanske kysten ligger bare 20 km unna. Byen er i dag en kosmopolitisk by, med en stor etnisk berbisk minoritet, samt sefardiske jøder og indere.[2]

5. november 2007 besøkte kong Juan Carlos I byen, og dette utløste stor entusiasme og begeistring i den lokale befolkningen, og tilsvarende protester fra de marokkanske myndighetene.[3] Det var første gangen på 80 år at det spanske statsoverhodet besøkte Ceuta.

Byen har i dag status som autonom by, etter tidligere å ha vært en del av provinsen Cádiz. Byen er en del av Den europeiske union. Valutaen er euro.

Byen har ikke egen flyplass, men har helikopterforbindelse med flyplassen i Málaga, og har fergeforbindelse til det spanske fastlandet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Instituto Nacional de Estadística (13. desember 2023), Padrón municipal de España de 2023, Wikidata Q123821811, https://www.ine.es/jaxi/Tabla.htm?tpx=61398&L=0 
  2. ^ Bárbulo, Tomás (21. mars 2009). «Resistir en el monte del Renegado». El País (spansk). ISSN 1134-6582. Besøkt 19. februar 2023. 
  3. ^ «Ceuta y Melilla son España, dice Juan Carlos I; Sebta y Melilia son nuestras, responde Mohamed VI». Arkivert fra originalen 18. juli 2011. Besøkt 25. mars 2009. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]