Trelyng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trelyng
Trelyng
Vitenskapelig(e)
navn
:
Erica arborea
L.
Norsk(e) navn: trelyng
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Divisjon: Dekkfrøete planter
Klasse: Tofrøbladete planter
Orden: Lyngordenen
Familie: Lyngfamilien
Slekt: Klokkelyngslekta
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: ulike typer busksamfunn
Utbredelse: middelhavsområdet, Makaronesia, Sør-Arabia, Afrika

Trelyng (Erica arborea) er en stor busk som tilhører lyngfamilien.

I Europa er den som regel 1–4 m høy, men kan bli opptil 7 m. På Kanariøyene kan den bli et 15 m høyt tre. Unge kvister er hårete. De klokkeformede blomstene er rent hvite, noe som skiller trelyng fra andre viltvoksende Erica-arter (Poselyngslekta) i Europa. Nektar fra trelyng er viktig for honningbier. Den tåler godt brann og etterpå spirer den raskt fra basis.

Utbredelsen omfatter det meste av middelhavsområdet, men ikke Kypros eller den aller østligste delen. Videre finnes den på Kanariøyene og Madeira. Den vokser også spredt i mange fjellområder lenger sør: fjellene i Sør-Arabia, Tibesti, De etiopiske høylandene og de østafrikanske fjellene.

Trelyng vokser helst på sur jord. I middelhavslandene er den en viktig plante i maquis-vegetasjonen, et tett kratt av ulike eviggrønne busker som dekker store områder. Den vokser også i eviggrønn skog og i veikanter. På Kanariøyene danner den sammen med Morella faya og andre busker en overgangssone mellom laurbær- og furuskog. I de afrikanske fjellene vokser trelyng i den subalpine sonen. I Ruwenzorifjellene finnes den i en høyde på 3000–3800 moh.

Ved fra overgangen mellom stammen og røttene kalles briarwood eller bruyère og brukes i produksjon av tobakkspiper. Den egner seg godt til formålet fordi den er hard, vanskelig å antenne og ikke setter smak på tobakksrøyken. Veden blir også brukt til knivskaft.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blomstrende trelyng på Sardinia
Maquis på Korsika med jordbærtre, myrt og trelyng