Hopp til innhold

Lleida (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lleida
Lérida

Flagg

Våpen

Kart over Lleida

LandSpanias flagg Spania
RegionCatalonia
StatusProvins (provincia)
Adm. senterLleida
Postnummer25
Areal12 150 km²
Befolkning440 915 (2013)
Bef.tetthet36,29 innb./km²
Nettsidewww.diputaciolleida.cat/
Kart
Lleida
42°00′00″N 1°10′00″Ø

Lleida (eller Léridaspansk) er en provins i nordøstlige Spania, i vestlige del av den autonome regionen Catalonia. Den grenser til provinsene Girona, Barcelona, Tarragona, Zaragoza og Huesca og landene Frankrike og Andorra.

Provinsen har 440 915 innbyggere (2013).[1] 30 % av innbyggerne bor i hovedstaden, Lleida. Andre byer i Lleida-provinsen er La Seu d'Urgell (sete til erkebiskopen som er samfyrste av Andorra), Mollerussa, Cervera, Tàrrega, Balaguer. Det er 231 kommuner i Lleida.

I denne provinsen ligger Val d'Aran, et spesielt comarca med mer autonomi og som har aranesisk, en variant av gasconsk som offisielt språk.

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici nasjonalpark ligger i Lleida. Provinsen dyrker mye frukt, blant annet pærer og fersken.

Lleida er det lokale katalanske navnet, og også det offisielle spanske navnet ifølge den spanske grunnloven.

Området har en karakteristisk katalansk dialekt populært kjent som lleidatà, med lo, los brukt som hankjønnsform bestemt artikkel i stedet for el, els. Den lokale dialekta, kjent som nordvestlig katalansk er del av den vestkatalanske blokka, og således, deler noen særtrekk med valensiansk (som også tilhører samme gruppe).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Population. 1900-2013. Provinces», Statistical Yearbook of Catalonia, Institut d'Estadística de Catalunya.