Hopp til innhold

Ourense (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ourense
Orense

Flagg

Våpen

Kart over Ourense

LandSpanias flagg Spania
RegionGalicia
StatusProvins (provincia)
Adm. senterOurense
Postnummer32
Areal7 273,2 km²
Befolkning305 223[1] (2021)
Bef.tetthet41,97 innb./km²
Nettsidewww.depourense.es/
Kart
Ourense
42°10′00″N 7°30′00″V

Ourense (spansk: Orense) er en provins i det nordvestlige Spania som ligger i det sørøstlige delen av den autonome provinsen Galicia. Ourense grenser til provinsene Pontevedra i vest, Lugo i nord, León og Zamora i øst, og til Portugal i sør. Arealet er på 7 273 km². Ourense er den eneste provinsen i Galicia som ikke har kystlinje.

Ourense er omgitt av fjell på alle sider. Disse fjellene har historisk sett vært med på å isolere provinsen fra de mer befolkede områdene langs Galicias kyst. Inntil en motorvei som binder Ourense sammen med Vigo i vest og Benavente i øst ble bygget nå nylig[når?], var jernbanen den eneste måten å ta seg ut og inn av provinsen på, som ikke var uforholdsmessig tidkrevende.

Det viktigste elvesystemet er Miño-Sil, og rundt det finner man fruktbare daler der det dyrkes mais og vindruer. Elvene er ikke framkommelige, men de har blitt brukt til vannkraft. Elva Sil renner gjennom en dyp canyon, og har blitt et kjent turistmål.

Limia er en viktig elv som begynner nord for Xinzo da Limia, og renner sørover mot Portugal. Tâmegaelva, en viktig portugisisk elv, har sitt utspring nord for Verín.

Det fjellrike terrenget med den følgende isolasjonen har gjort provinsens økonomi ustabil, og mye utvandring til andre deler av Spania og til den nye verden har forekommet. Det finnes noe vinproduksjon langs Miñodalen og nær Verín. Man finner også mye griseoppdrett og potetdyrking, spesielt rundt områdene ved Xinzo da Limia, i det inntørka innsjøområdet Antela, som inntil 1960-tallet var den største ferskvannsinnsjøen i Spania.

Av industrivirksomhet finner man kjemiske fabrikker, melkeproduksjoner, vanntapping nær Verín, og klesfabrikker nær hovedstaden Ourense. Et av de største firmaene som driver med foredling av fjærfekjøtt finnes òg i industriområdene rundt byen.

Selv om provinsen ikke er et av de større turistområdene, bidrar turisme til provinsens økonomi.

Hovedstaden Ourense er provinsens eneste by, og befolkningen ellers er hovedsakelig landlig.

Av provinsens 336 099 (2008) innbyggere bor tre tideler i hovedstaden Ourense. Det finnes 92 kommuner i Ourense. Utenom Ourense er de viktigste Verín, Ribadavia, Allariz, A Rua, Carballiño, Viana do Bolo og Xinzo de Limia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.ine.es/jaxi/Datos.htm?path=/t20/e245/p08/l0/&file=03002.px; utgiver: Instituto Nacional de Estadística.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]