Apotekshuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Apotekshuset i september 2011.

Apotekshuset er en bygning på Långa raden 4 på Drottningholmsmalmen, Ekerö kommune. Huset ble oppført på 1790-tallet og rommet Drottningholms slottsapotek, derav navnet. Bygningen eies og forvaltes av Statens fastighetsverk. Det er siden 1935 et bygningsminne og inngår i Drottningholms verdensarv.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Apoteket Kronens officin på Skansen.

Bygningen stammer fra 1790-tallet og inneholdt i tillegg til apotek også legevakt og boliger for apotekeren, lege og jordmor. Allerede tidligere hadde hoffapotekeren Johan Christian Georgii drevet apotekaktivitet på området og i 1785 besluttet Gustav III at et særskilt hus skulle bygges. Muligens var kongen selv arkitekt for huset. Omkring 1880 ble apotektsrommene ominnredet og innredningen ble donert til Nordiska museet.

Innredningen flyttes til Skansen[rediger | rediger kilde]

Fram til 1920 fantes apoteket fremdeles på Långa raden, senere ble bevillingen inndratt. I 1945 ble bygningen renovert og gjort om innvendig etter slottsarkitekt Ivar Tengboms tegninger. I dag har slottsforvaltningen sitt kontor i første etasje. Resten av huset er innredet til, og utleid som boliger. Den opprinnelige apoteksinnredningen, som er Sveriges eldste bevarte, ble komplettert med innredningen fra kjemikeren Carl Wilhelm Scheeles apotek i Köping og kan nå sees i Apoteket Kronan på Skansen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SFV om Apotekhuset Arkivert 22. desember 2014 hos Wayback Machine.