Drottningholms slottskyrka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Drottningholms slottskyrka
Drottningholm June 2013 03.jpg
Slottskyrkan og slottet sett fra Teaterplanen.
Område Ekerö kommuneRediger på Wikidata
Plassering DrottningholmRediger på Wikidata
Bispedømme Stockholms stift
SognLovö församling
Byggeår 1696-1730
Arkitektur
Arkitekt Nicodemus Tessin d.e.
Nicodemus Tessin d.y.
Kirkerommet
Plasser120
Beliggenhet

Drottningholms slottskyrka
59°19′20″N 17°53′11″Ø

Drottningholms slottskyrka er en del av Drottningholms slott, på Lovön, Stockholms län. Slottskirken ble skapt på dronning Hedvig Eleonoras tid og tilhører den kongelige hofforvaltningen. Kirken anvendes av Lovö menighet og gudstjeneste holdes siste søndagen hver måned.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bygningsarbeidene på kirken, som utgjør det nordre tårnet på Drottningholms slott ble påbegynt i 1696. De opprinnelige tegningene hadde blitt utført av Nicodemus Tessin d.e. og hans sønn Nicodemus Tessin d.y. fullførte farens verk. Bygningen er helt rund med tre svakt utstikkende midtpartier og dekkes av en kobberkledd takkuppel med vindu og en lanternin. Fra kirkerommet leder en inngang i sør direkte til slottet. Hovedinngangen ligger på vestsiden, mot hagen.

Kirkebygningen sto klar i 1728. Året etter startet innredningsarbeidene, et arbeid som ble ledet av Carl Hårleman. I 1730 ble kirken innviet. En ombygging ble gjennomført i 1740 og i mai 1746 ble kirken gjeninnviet. Da hadde prinsesse Louise Ulrike av Preussen allerede fått Drottningholms slott som bryllupsgave da hun giftet seg med den svenske tronfølgeren Adolf Fredrik.[1]

Inventar[rediger | rediger kilde]

Alteret står i nordenden, midt imot kongebenken. Den åpne benkeinnredningen med midtgangen i øst-vestlig retning ble satt inn i 1910-1912. I kirken finnes et Cahmanorgel med 6 stemmer fra 1730. Prekestolens klede er brodert av Gustaf V. Altertavlen ble skapt av hoffmaleren G.E. Schröder.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Drottningholms slottskyrka». www.svenskakyrkan.se. Besøkt 16. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]